Zijn vakantieliefdes gedoemd te mislukken?
Het is iets wat veel mensen herkennen: je gaat op vakantie en je wordt stapelverliefd op die Spaanse vlam of heerlijke Italiaan die je daar ontmoet. Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom lijken vakantieliefdes het vaak niet vol te houden wanneer de vakantie voorbij is? Zegt de wetenschap hier misschien iets over?
Weg met de dagelijkse sleur
Vakantie zorgt voor ontspanning en we zijn even weg van de dagelijkse sleur. We gaan actief op zoek naar nieuwe ervaringen en willen avontuur (of rust met een boekje op het strand). Het is dan ook niet heel gek dat vakanties vaak gepaard gaan met positieve emoties en gevoelens van vrijheid en avontuur. Het is ook nog eens een nieuwe omgeving en cultuur die ervoor zorgen dat je het interessant en spannend vindt. Dit kan leiden tot meer aantrekkingskracht (en dus ook naar de potentiële partners die daar rondlopen).
Vakantie dopamine
Maar er is meer aan de hand dan alleen maar een andere omgeving en vaak wat extra zon. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hormoon dopamine een grote rol speelt bij het verliefdheidsproces. Dopamine, ons gelukshormoon, wordt afgegeven wanneer we iets leuks ervaren, zoals lekker eten, seks of in dit geval: een vakantie. Deze pieken aan dopamine kunnen ervoor zorgen dat we ons extra aangetrokken voelen tot andere mensen en we kunnen de gevoelens van verliefdheid intenser ervaren.
Also read: Verleiding onderweg: love toys en lingerie voor elke reisbestemming
Een betere versie van jezelf
Een andere mogelijke reden is dat we ons op vakantie anders gedragen dan thuis. We zijn vaak meer ontspannen en laten onszelf meer zien zoals we echt zijn, zonder de dagelijkse stress en verplichtingen van het thuisfront. Hierdoor kunnen we sneller een klik voelen met andere mensen en kan er eerder een gevoel van verbondenheid ontstaan.
Oppervlakkige connectie
Helaas zien we vaak dat vakantieliefdes niet standhouden zodra de zomer plaats maakt voor de herfst en de vakantie voorbij is. Onderzoek wijst uit dat vakantieliefdes gemiddeld slechts drie weken duren en dat maar een klein percentage ervan echt uitbloeit tot een langdurige relatie.
Een mogelijke verklaring is dat vakantieliefdes vaak gebaseerd zijn op de oppervlakkige eigenschappen, zoals uiterlijk, aantrekkelijkheid, humor en charisma. In plaats van diepgaande persoonlijke connecties, zelfde levensvisie en gedeelde normen en waarden. Op vakantie is er natuurlijk minder tijd om elkaar echt te leren kennen en om te ontdekken of jij en je Australische hottie goed bij elkaar passen op de lange termijn.
Andere omgeving, andere gevoelens
Als we op vakantie gaan, gaan we meestal wel verder dan het dorp of de stad waar we wonen. De vakantieomgeving is dus anders dan dat je gewend bent. Dit heeft zoals we aangaven voordelen, maar het kan er ook voor zorgen dat het een vertekend beeld geeft van iemands persoonlijkheid en leefstijl. Iemand kan op vakantie bijvoorbeeld heel avontuurlijk en spontaan lijken, maar in het echte leven veel meer behoefte hebben aan structuur en routine. Je Portugese gids die je in vuur en vlam zet, blijkt buiten de vakantie om erg saai te zijn en eerder het vlammetje weer te doven. Dit kan voor teleurstelling en onbegrip zorgen en leiden tot meer conflict.
Uit het oog, uit het hart?
Een nadeel aan vakantieliefdes is dat je liefje vaak niet om de hoek woont. De afstand kan tussen jullie in gaan staan. Door de korte periode die jullie samen hebben gehad, hebben jullie niet de basis kunnen leggen om het ook goed te doen met de afstand tussen jullie in. Ook zorgt de afstand ervoor dat je elkaar niet zomaar kunt zien en het zonnige vakantievlammetje snel dooft.
Verwacht dus niet te veel van een vakantieliefde en geniet er vooral van op vakantie!
Liefs,
Anne en Leila
Deel jouw vakantieliefdeservaring in een reactie hieronder! 💜
Respond or ask a question
0 comments