Ik houd niet van masturberen, is dat normaal? Seksuologen leggen uit!

masturberen

Als we het over seks hebben, wordt er snel vaak gedacht aan seks met een partner. Maar seks is ook iets wat je heel goed in je eentje kunt ervaren. We hebben het nu natuurlijk over masturberen! Masturberen kan je helpen om jezelf te ontdekken en erachter te komen wat jij qua stimulatie prettig en lekker vindt. Maar wat als jij niet van masturberen houdt?

Wat is masturberen?

Maar wat is masturberen eigenlijk? Er wordt snel gedacht aan het stimuleren van de geslachtsdelen, maar soloseks kan veel meer zijn dan dat. Als je bijvoorbeeld jezelf eerst van top tot teen masseert om in de mood te komen, dan is dat ook een onderdeel van de soloseks. Of als je jezelf anaal stimuleert, dan is dat ook net zo goed soloseks. Soloseks is dus echt niet alleen vingeren of aftrekken!

Er is geen cijfer aan vast te knopen over de hoeveelheid masturberen. De een masturbeert dagelijks voor het slapengaan, de ander één keer in de maand en weer een ander doet het om de paar maanden. Hierin is niks fout en alles goed.

Wie masturbeert?

Masturberen is iets wat iedereen kan doen. Vaak wordt er gedacht dat mannen veel meer masturberen dan vrouwen*, maar dat is niet zo. Wel is het zo dat mannen hier meer open over zijn, waardoor het lijkt dat zij veel meer masturberen. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid masturberen per geslacht veel meer bij elkaar ligt dan dat we denken. Bijvoorbeeld uit een onderzoek dat is gedaan in Zweden blijkt dat 98,9% van de cismannen masturbeert en 85,5% van de cisvrouwen.

Voordelen van masturberen

Masturberen kent vele voordelen. Zoals we al aangaven is het een super tool om jezelf te ontdekken, maar het is ook goed als slaapmiddel of pijnstiller. Bij seks komen er allerlei hormonen vrij die jou jezelf beter laten voelen. Zo komen er endorfines vrij die ook wel de natuurlijke pijnstiller worden genoemd. Oxytocine komt vrij, wat we allemaal kennen als het knuffel en verbindingshormoon. Dopamine komt ook vrij. Het bekende gelukshormoon dat we ook krijgen als we chocolade eten. Het is dus een lekkere hormonen cocktail!

Masturberen kan daardoor helpen als je niet goed in slaap kan komen, of als je pijn hebt door bijvoorbeeld de menstruatie. Maar het kan het je ook helpen ontspannen in een stressvolle periode.

“Zeker bij het klaarkomen, maar ook na het masturberen merk je nog het effect van deze lekkere hormonen cocktail.”

Daarnaast helpt masturberen bij het herkennen van jouw eigen genot. Als jij weet wat je moet doen om jezelf tot een hoogtepunt te werken, kan je dit ook uitleggen aan een eventuele partner. Want als jij zelf niet weet wat je lekker vindt, dan is het voor de ander ook lastig inschatten.

Ik houd niet van masturberen

Niet iedereen houdt van masturberen. Dat is niet vreemd en daar is ook zeker niks mis mee. Maar vraag jezelf eens af hoe het komt dat je het niks vindt? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je altijd hebt geleerd dat ‘vrouwen niet masturberen’’ of dat het vies is. Dan is het niet gek dat je het liever niet doet, maar als je die gedachten laat varen zou je er misschien juist wel van kunnen genieten.

Soloseks voor beginners

Seks kun je leren. Of beter gezegd: het is altijd een leerproces. Niemand kan bij de eerste seksuele handeling gelijk het juiste plekje vinden of direct de manier vinden die perfect werkt. Dit geldt ook voor soloseks. Het is heel normaal dat de eerste keren wat onhandig, ongemakkelijk of mogelijk zelfs onprettig aanvoelen. Je kunt ook (onterechte) gevoelens van schaamte en schuld ervaren voor, tijdens of na masturberen.

Hoe meer je jezelf ontdekt, hoe minder deze gevoelens de overhand zullen nemen. Als je hebt ontdekt wat je prettig vindt tijdens masturberen, zal je er ook meer naar uitkijken om het te doen en er meer voor openstaan om ervan te genieten.

“Seks – en zo ook soloseks – is een leerproces.”

Als je het eng vindt om je vulva of penis direct aan te raken, kun je ook beginnen met jezelf strelen en stimuleren over je ondergoed heen. Hierdoor kun je al wel wennen aan de aanraking, maar dan is het nog niet zo direct. Als je er klaar voor bent kun je het volgende stapje nemen en jezelf zonder ondergoed strelen.

Het volgende stapje kan dan zijn om meer gericht op bepaalde plekken, die jij prettig vindt, te stimuleren. Als je jezelf stapje voor stapje ontdekt, wordt het ook minder eng.

Het is niet verplicht

Als je na uitvoerig proberen, concludeert dat je echt het niks vindt, dan is dat ook helemaal oké. Je moet je niet verplicht voelen om te masturberen. Sommige personen genieten veel meer van samenseks dan van soloseks. Voel dus vooral ook niet de druk om te moeten masturberen.

 

Veel plezier!

Liefs,

Anne en Leila

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.