De verschillende vormen van anticonceptie

anticonceptie

Anticonceptie. Een onderwerp waar steeds vaker over gesproken wordt. Ook in de praktijk merken wij dat er veel vragen zijn over anticonceptie. Hoe zit het met hormonen, welke bijwerkingen zijn er, heeft het invloed op je seksleven en weet ik eigenlijk wel welke vormen er allemaal zijn? Daarom zullen we in dit artikel alle vormen die er zijn in kaart brengen.

Er zijn verschillende categorieën anticonceptie en elke heeft zijn voor- en nadelen. Ook benoemen we de Pearl Index. Deze laat zien hoe betrouwbaar een anticonceptiemiddel is (wanneer je het perfect gebruikt). Hiermee wordt de kans op een ongeplande zwangerschap bedoeld. Hoe lager het cijfer, hoe beter. Een Pearl Index van 1 betekent dat van de 100 vrouwen die deze vorm van anticonceptie gebruiken, er 1 ongepland zwanger wordt. Nu zul je zien dat eigenlijk niet één methode een Pearl Index van 0 heeft, tenzij je het niet hebben van seks ook als methode meetelt.

Wat is anticonceptie?

In de 20e eeuw kregen vrouwen iets heel belangrijks, namelijk een keuze. De keuze om zélf te bepalen of ze klaar zijn voor kinderen of dat ze daar (nog) niet aan toe zijn, dit is te danken aan de komst van anticonceptiemiddelen.

Anticonceptie spreek uit als an-ti-con-cep-tie (de;v) Het verhinderen van de bevruchting. Dit is de definitie van Van Dale. Het klinkt best simpel, maar het vinden van de juiste anticonceptie is voor velen allesbehalve simpel! Daarom hopen we dat het inzicht geeft om de verschillende vormen eens op een rijtje te zetten.

Hormonale vormen

Binnen het onderwijs leren we nog veel te weinig over anticonceptie en bij de huisarts wordt al snel de anticonceptiepil voorgeschreven. Deze pil met verschillende hormonen zorgt ervoor dat de eicel niet rijpt en dus niet klaar gemaakt wordt om bevrucht te worden. Om het makkelijk te houden bespreken we eerst alle vormen die hormonen bevatten.

Combinatiepil -> Pearl Index 0,5-10

De meest populaire vorm van hormonale anticonceptie is de combinatiepil. In de volksmond wordt dit ook wel dé pil genoemd. Een klein pilletje dat je 21 dagen lang elke dag, het liefst rond hetzelfde tijdstip, inneemt. Hierna stop je 7 dagen en kun je een bloeding verwachten.

De Pearl Index is voor deze vorm van anticonceptie erg uiteenlopend. Dit komt omdat er veel kans op het maken van fouten is. Zo kun je ziek worden en de pil uitspugen of kun je diarree hebben. Als dit binnen 3 uur na het innemen van de pil gebeurt en je geen nieuwe pil inneemt, dan zal je minder tot niet beschermd zijn tegen een ongeplande zwangerschap op dat moment. Ook zorgen sommige antibiotica ervoor dat de pil niet goed werkt.

Minipil -> Pearl Index 0,7-1,8

De minipil is ook een pilletje met hormonen, maar hier zit het hormoon oestrogeen niet in. Deze pil kent geen stopweek en neem je elke dag in. Omdat je niet mis kunt rekenen met een stopweek zie je dat de Pearl Index lager is. Wel kan ook deze pil zijn werking verliezen als je deze niet binnen kunt houden of antibiotica gebruikt.

Anticonceptiepleister -> Pearl Index 0,7

Dit is een pleister met hormonen die je wekelijks ergens op je lichaam plakt. Na drie weken (en dus drie pleisters) volgt een stopweek. Het is belangrijk te controleren dat de pleister heel de week goed vastgeplakt zit, anders kan de werking minder zijn.

Anticonceptiering -> Pearl Index 0,7

Een andere bekende naam voor deze ring is NuvaRing of hormoonring. Dit is een flexibele ring die je drie weken in je vagina draagt, hierna volgt een stopweek. Je mag de ring tijdens penetratieseks uitdoen als je dat prettig vindt. Plaats de ring wel binnen drie uur terug, anders is deze minder betrouwbaar. Dit kun je één keer doen per 24 uur, anders vermindert ook de betrouwbaarheid.

“Hoe je een anticonceptiering inbrengt is vergelijkbaar met hoe je een tampon inbrengt.”

Prikpil -> Pearl Index 0,3 -> 0,6

Een prik met hormonen die een arts ééns per drie maanden toedient. Dit moet door een arts gedaan worden, dus dat betekent 1 keer in de drie maanden een bezoekje aan de huisarts.

Hormoonstaafje -> Pearl Index 0,03

Zoals te zien aan de Pearl Index is deze vorm van anticonceptie heel erg betrouwbaar. Dit omdat er een heel klein staafje in de bovenarm geplaatst wordt en deze hier 3 jaar kan blijven zitten. Je kunt het niet vergeten in te nemen en ook zal het betrouwbaar blijven als je bijvoorbeeld moet overgeven. Dit staafje wordt ook wel implantaat of Implanon genoemd.

Hormoonspiraal -> Pearl Index 0,1-0,2

Sommige vrouwen vinden het fijn om een vorm van anticonceptie te hebben die zich in het lichaam bevindt en die ook een lange tijd zorgt voor bescherming. Er kan dan gekozen worden voor de hormoonspiraal. Dit is een voorwerp in de vorm van een T. Een huisarts of gynaecoloog plaatst deze in de baarmoeder. Een hormoonspiraal kun je 5 jaar laten zitten en beschermt dus 5 jaar. Pas wel op als je een menstruatiecup gebruikt! Er is laatst gebleken dat deze cup ervoor kan zorgen dat de hormoonspiraal verplaatst en niet meer goed beschermt.

Niet hormonale vormen

Koperspiraal -> Pearl Index 0,5

Een koperspiraal werkt op dezelfde manier als de bovengenoemde hormoonspiraal. Het verschil is dat dit spiraal, wat je al in de naam kunt lezen, koper bevat in plaats van hormonen. Het koper zorgt ervoor dat zaadcellen doodgaan en ook dat een eitje zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Deze vorm van anticonceptie wordt vaak gebruikt wanneer iemand wel goed en langdurig beschermd wil zijn, maar geen kunstmatige hormonen wilt gebruiken.

Niet hormonale vormen: Barrièremethodes

Condoom -> Pearl Index 2-28

Een van de meest bekende barrièremethodes is toch wel het mannencondoom. Een rubbertje dat om de penis geschoven wordt en die ervoor zorgt dat het sperma niet in de vagina komt. Ook is dit de enige methode, samen met het vrouwencondoom, die ook beschermt tegen soa’s.

Vrouwencondoom -> Pearl Index 5-15

Veel minder bekend is het vrouwencondoom. Het is een soort condoom met 2 ringen. Een vrouw draagt een van de ringen in haar vagina en de andere rond de vulvalippen waardoor de gehele vagina beschermd is. Het vrouwencondoom voorkomt dat er sperma in de baarmoeder komt.

Pessarium -> Pearl Index 4-20

Deze soort cup hoef je niet altijd in te houden zoals de Nuvaring. Het is een siliconen kapje dat je voordat je seks gaat hebben in de vagina brengt. In het kapje smeer je een gel, deze maakt de zaadcellen inactief. Daarna blijft het zo’n 6 uur zitten. Dit is vooral een handige methode wanneer je ervoor kiest seks in te plannen.

Natuurlijke vormen

Steeds vaker horen wij verschillende natuurlijke vormen van anticonceptie voorbijkomen. Om eerlijk te zijn vinden wij dit soms ook wat eng. Dit omdat deze methoden een veel minder hoge betrouwbaarheid hebben dan alle bovengenoemde vormen van anticonceptie. Gemiddeld is de Pearl Index 38, wat betekent dat 38 van de 100 vrouwen die deze methode gebruiken ongepland zwanger worden. Gebruik deze methode dus alleen wanneer je het niet erg zou vinden als je toch in verwachting raakt. Bij methodes zoals het meten van je temperatuur of het bekijken van je slijmvlies is het heel belangrijk dit consequent te doen en goed te weten waar je mee bezig bent.

Pas op, want ook als hij voor het zingen de kerk uitgaat (de penis net voor het moment van ejaculeren uit de vagina haalt) kun je zwanger raken. Voorvocht bevat ook een kleine concentratie aan zaadcellen. Kijk dus erg uit en ga altijd opzoek naar de Pearl Index van een bepaalde methode. Ook als een merk zegt dat iets 99% betrouwbaar is. Dit is namelijk vaker het theoretische cijfer dan het cijfer in de praktijk.

Sterilisatie

Ben je er heel zeker van geen kinderwens (meer) te hebben? Dan kun je kiezen voor sterilisatie. Geen gedoe met welke vorm van anticonceptie dan ook.

Sterilisatie vrouw -> Pearl Index 0,15-0,5

Een ingrijpende operatie waarbij de eileiders van de vrouw worden afgesloten, zodat het sperma de eicellen niet kan bereiken en bevruchten. Dit is een eenmalige behandeling en kan je vaak niet terugdraaien.

Sterilisatie man -> Pearl Index 0,5-1,8

Tijdens een kleine operatie (enkel onder plaatselijke verdoving) worden de zaadleiders van de man dichtgemaakt, zodat er geen zaadcellen meer in de prostaat terechtkomen. Dit is een eenmalige behandeling en kan je vaak niet terugdraaien. Wel moet de man na de ingreep nog een paar keer klaarkomen voordat er echt geen zaadcellen meer in het sperma zitten.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel verschillende vormen van anticonceptie. Het is niet makkelijk, dus we hopen dat dit artikel je helpt een goede keuze te maken. Ook is het niet erg om te wisselen omdat een bepaalde vorm eigenlijk niet meer bij je past. Anticonceptie is erg persoonlijk en het is dus jouw keuze!

Ga ook eens een gesprek aan met je partner, vriendinnen of familie over anticonceptie. Zo kunnen we elkaar meer voorlichten en allemaal een betere keuze maken. Laat je ook niet door een huisarts afschepen wanneer deze zegt dat je bijvoorbeeld een hormoonspiraal moet nemen als jezelf liever voor een koperspiraal kiest. Nogmaals, het is jouw keuze! Wij zijn in ieder geval erg dankbaar dat we in een tijd leven dat we deze keuzes kunnen maken.

 

Liefs,

Anne & Leila

De Seksuologen met Twee

 

Heb jij nog een vraag of opmerking? Laat een reactie achter!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.