Zin of geen zin?

vulva

Lust je er wel pap van? Of heb je altijd hoofdpijn, last van je hormonen, of geen zin als het regent? Hoe dan ook: wel of geen zin in seks hebben kan een big issue zijn.

Hij/Zij

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen hebben mannen meer zin in seks dan vrouwen. In ieder geval dénken ze er veel vaker aan. Kan-ie niks aan doen, want de oorzaak is vooral biologisch. Een man is gebouwd om zijn sperma zo vaak en zo veel mogelijk te verspreiden, met het oog op nageslacht. Vrouwen zijn gemaakt om het nest bij elkaar te houden. De man wil jagen, de vrouw verbinden. Mannen zijn ook langer vruchtbaar en daardoor letterlijk langer aantrekkelijk, terwijl voor vrouwen de ‘houdbaarheidsdatum’ beperkt lijkt. Verder speelt het hormoon testosteron een grote rol bij zin in seks, en mannen hebben daar (veel) meer van dan vrouwen. Een speelbal dus van de natuur, die man. Je zou bijna medelijden met hem krijgen…

Relatie/Single

Hoewel je het tegenovergestelde zou denken, hebben singles niet altijd een wilder seksleven dan mensen in een relatie. Integendeel: als koppel heb je meestal méér seks, omdat het simpelweg gemakkelijker voor handen is. Wel kan het lastiger zijn als partners een verschillende seksdrive hebben. Als single moet je wat ‘creatiever’ omgaan met je seksdrive: onenightstands, een seksrelatie, masturbatie, speeltjes… Maar net wat bij je past.

Zin maken/Zin hebben

Je seksdrive is er continu. Onopvallend op de achtergrond, de hele dag door schreeuwend om aandacht, of iets daartussenin. Het is maar net hoe je als persoon in elkaar steekt, welke externe prikkels je krijgt, en hoe gevoelig je daarvoor bent. Ook speelt mee hoe vaak je seks hebt. Je herkent het vast wel dat hoe vaker je het doet, hoe meer je zin hebt. En andersom. ‘Use it, or loose it’ is hier zeker van toepassing. Zin maken begint bij weten welke prikkels het voor jou doen. Sfeer, tijd, een geur, een massage, lingerie… Zoek die prikkels doelbewust (samen) op, en gen

iet ervan!Verliefdheid/Houden vaniet ervan!

Aan het begin van een relatie gieren de hormonen door je lijf. Je hersenen maken onder andere meer dopamine aan, een stofje waardoor je meer zin hebt in seks. Na verloop van tijd gaat die hormonenstorm liggen, en komt je normale libido terug. Verliefdheid gaat over in ‘houden van’, en de behoefte aan seks neemt meestal wat af. Dat wordt ook nog eens versterkt wanneer er kinderen komen, of je relatie andere grote veranderingen ondergaat. Je leven verandert, de rollen binnen je relatie veranderen, en daardoor verandert ook je seksleven. Dat is echt niet erg, zelfs onontkoombaar. Maar heb je er moeite mee of stuit je op grote onderlinge verschillen, praat er dan wél samen over.

Jong/Oud

Tijdens de pubertijd zijn we één grote, stomende hormonenbom, maar pas later zitten we op onze seksuele piek: Mannen als ze begin 20 zijn, vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Bij mannen lijkt dat vooral een fysieke kwestie te zijn, bij vrouwen is het veel meer mentaal. Vrouwen voelen zich vaak zelfverzekerder en lekkerder in hun vel naarmate ze ouder worden. Je kent jezelf, trekt je veel minder aan van wat anderen vinden, hebt het nodige geleerd op relatiegebied, weet wat je lekker vindt, durft remmingen – zowel fysiek als psychisch – los te laten en bent zekerder van je eigen seksuele kracht. Nu kun je als 30-plus-vrouw natuurlijk de cougar in jezelf loslaten en voor de ideale libidomatch een lekker jonge man zoeken, maar Moeder Natuur heeft ook iets geregeld: als mannen ouder worden duurt het vaak wat langer voordat ze klaarkomen en dus houden ze het ‘noodgedwongen’ wat langer vol. Op die manier komen mannen en vrouwen dichter bij elkaar naarmate ze ouder worden. De kwaliteit van de seks neemt toe, ondanks dat de kwantiteit misschien wat afneemt.

Moneira (33)

“Toen John en ik elkaar net kenden, konden we niet van elkaar afblijven. N zijn we acht jaar en twee dochters verder en is ons seksleven wel veranderd. We seksen nu ongeveer één keer in de maand, maar nemen daar alle tijd voor”

Werner (30)

“Mijn vriendin en ik doen het gemiddeld twee keer per week, maar van mij mag het wel vaker. Het is wel eens lastig, want ik wil ook niet steeds afgewezen worden. Ik laat het vooral van haar afhangen.”

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.