Wel of geen seks voor de wedstrijd?

Wel of geen seks voor de wedstrijd? Er bestaan veel fabels omtrent sport wanneer het om seks voor de wedstrijd gaat. Laten we even een kijkje nemen bij de feiten en fabels:

De spieren verzuren sneller

FEIT
De spieren van sporters schijnen sneller te verzuren wanneer men de avond van tevoren seks heeft gehad, ook wordt er sneller een verhoogde hartslag bereikt. Een vrijpartij kost natuurlijk een extra inspanning de avond van tevoren, waardoor die energie niet voor de volgende dag gebruikt kan worden.

Het testosteron gehalte wordt verlaagd

FABEL
Testosteron wordt gezien als een van de belangrijkste mannelijke hormonen om bij het beter te presteren. Vaak wordt er beweerd dat het testosteron gehalte verlaagd na de sessie. Dit klopt niet helemaal. Het testosteron gehalte wordt inderdaad tijdelijk verlaagd, maar na een halfuur zou het weer op peil moeten zijn. Dus dit zou na een uur eigenlijk geen invloed moeten hebben.

Het zorgt voor een betere teamgeest

FABEL
Er wordt beweerd dat seks voor de wedstrijd goed is voor teamsporten, omdat er na seks een groter gevoel is van verbondenheid. Ook dit klopt niet helemaal, want na het klaarkomen komen de hormonen oxytocine en dopamine vrij. Door deze hormonen ervaar je inderdaad een gevoel van geluk en verbondenheid. Alleen verdwijnen deze gevoelens vrij snel, waardoor er enkel een ontspannen gevoel overblijft.

De spanning wordt er mee verlaagd

FEIT
Na het klaarkomen komt er een relaxed gevoel door het lichaam heen. De dopamine die vrijkomt in de hersenen zorgt voor een ontspannen en een zelfverzekerd gevoel, dit verscherpt ook de focus. Of dit een positief iets is voor de wedstrijdprestaties, schijnt persoonsgebonden te zijn. Aan de ene kant kan extra stress goed zijn voordat de wedstrijd begint, maar als deze stress zo groot wordt dat het belemmerend gaat werken is seks voor de wedstrijd wel goed.

CONCLUSIE:
Ook al werken de spieren iets minder goed, kan het wel stres verlagend werken, wat in sommige gevallen goed kan zijn bij faalangst.

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.