“Wat is BDSM en hoe introduceer ik het in de slaapkamer?”

wat is bdsm

Fantaseer jij in je vrije uurtjes over hoe je jouw partner op de knieën kunt krijgen? Of willen jullie wel wat stouts introduceren in de slaapkamer, maar schrikt de term BDSM jullie nog wat af? Geen zorgen! Dit is dé introductie tot BDSM die je nodig hebt om de touwtjes in handen te nemen, en een kinky twist te geven aan je seksleven.


Wat is BDSM?

Je wilt de wereld van BDSM induiken, maar weet eigenlijk nog niet zo goed waar je moet beginnen. Dus, wat is BDSM en waarvoor staat het precies? BDSM is een afkorting voor bondage en discipline (BD), dominantie en submissie (DS) en sadisme en masochisme (SM).

Misschien denk je aan kinky kostuums of ingewikkelde constructies waaraan je wordt vastgebonden, maar het is zoveel meer dan dat. Bij BDSM speel je met macht en onderdanigheid, het beperken van vrijheid, pijnigen of zelfs straffen. BDSM gaat niet alleen over seks, maar ook om het nemen of juist loslaten van de controle. Dit doe je uiteraard vrijwillig en met respect voor elkaars wensen en grenzen.


Bekijk ook: Erotisch verhaal – ‘Ik neem de controle’ deel 1


Wat is Bondage en Discipline?

Met bondage wordt er gespeeld met verminderde tot geen bewegingsvrijheid van je partner. Denk bijvoorbeeld aan handboeien of touw. Handboeien zijn perfect om mee te beginnen en te experimenteren. Ook het ontnemen van zicht met bijvoorbeeld een blinddoek of oogmasker kan een spannend onderdeel zijn.

Discipline gaat om het opleggen van regels en het geven van straf als deze regels gebroken worden. Straf kan bijvoorbeeld zijn dat je je partner spankt of vastbindt. Als jij en je partner je er goed bij voelen, is vernedering ook een tak die onder bondage en discipline valt. Je partner kan bijvoorbeeld een halsband dragen en vernederende opdrachten krijgen.

Wat is Dominantie en Submissie?

Als we spreken over dominantie en submissie, hebben we het over het spelen met onder andere machtsverhouding en onderdanigheid. Het is een rolverdeling tussen partners waarbij één de leidende rol heeft en de ander volgt. Een Dominant (Dom), is de baas tijdens de sessie en over het algemeen degene die straffen uitdeelt. Waarbij de submissive (sub) opdrachten uitvoert, vastgebonden wordt of straffen ontvangt.

Als jij liever niet aan één rol gebonden bent, maar de Dom en sub rollen wilt afwisselen, ben je een switch. Zo zijn er nog een heleboel andere archetypes die onder de Dom en sub categorieën vallen. Stel, jij vindt het heerlijk wanneer je sub je tegenspreekt en straffen uitlokt, zou je onder andere bij het archetype brat tamer kunnen passen. Als jouw sub het opwindend vindt om rebels te zijn, dan kan diegene onder het sub archetype brat vallen. Iedereen is hierin anders en niemand heeft exact dezelfde voorkeuren.

wat is bdsm

Wat is Sadisme en Masochisme?

Bij sadisme en masochisme wordt er gespeeld met onder andere pijn en degradatie. Sadisme heeft te maken met het toebrengen van pijn bij een ander en masochisme met de seksuele opwinding bij het ervaren van die pijn.

Dit klinkt misschien best spannend, maar je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met spanking. Dit kun je met de hand doen, of met een love toy, zoals een paddle of zweepje. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals temperature play, het gebruik van ticklers of tepelklemmen.

Hoe introduceer ik BDSM in de slaapkamer?

Voordat je begint met BDSM, is het van belang dat je samen met je partner bespreekt hoe jullie het op een veilige en verantwoorde manier gaan doen. Bereid je voor. Stel je gaat je partner vastbinden, dan wil je geen knopen leggen die bijvoorbeeld bloedcirculatie of ademhaling belemmeren. Jullie zijn beiden verantwoordelijk voor het behouden van veiligheid en respecteren van elkaars grenzen.

Stopwoord en -teken

Natuurlijk staat vertrouwen aan de basis. Maar alsnog is een stopwoord afspreken ongelooflijk belangrijk binnen BDSM. Grenzen kunnen onbewust overschreden worden. Of iemand veranderd van gedachten, omdat iets toch niet zo bevalt. Daarom spreek je een stopwoord af, zodat je altijd kan stoppen of pauzeren. Dit geldt niet alleen voor een sub die het stopwoord mogelijk eerder nodig heeft, maar ook voor een Dom.

Wat gebruik je dan precies als stopwoord? Over het algemeen is “nee” of “stop” niet raadzaam, omdat je dit zou kunnen gebruiken om het spel spannender te maken. Zoek juist iets compleet buiten de context van een sessie, zoals “ananas” of “tuinstoel”. Ook aan te raden is het stoplichtsysteem, waarbij de kleuren van een stoplicht worden gebruikt om aan te geven hoe het gaat:

  • Groen: ga door, harder, sneller, meer.
  • Oranje: dimmen, zachter, pauzeren.
  • Rood: direct stoppen.

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: luister naar elkaar en stop direct wanneer er een stopsignaal wordt gegeven. Als één van jullie niet kan praten, bijvoorbeeld door een ball gag, spreek dan ook non-verbale stoptekens af.


Bekijk ook: ‘De 8 beste seksplekken in eigen huis’


Aftercare

Maak er ten slotte zeker van dat je alles van tevoren in huis haalt voor aftercare. Een BDSM-sessie kan best intens zijn, zowel op fysiek als psychologisch vlak, dus neem de tijd om te ontspannen. Aftercare is de manier om te herstellen. Dit ziet er voor iedereen anders uit en misschien weet je dit eerst nog niet. Communiceer altijd met je partner wat je wel en niet fijn zou vinden.

Denk bijvoorbeeld aan een warme deken of kleding als je het koud krijgt na een sessie, wat vaak voorkomt. Of aan eten en drinken om weer op kracht te komen. Als pijn ook een onderdeel van je sessie was, zorg dan voor een koelkompres of ontsmettingsdoekjes, zodat je eventuele blauwe plekken of zwellingen kan verzachten. Als laatste: praat over de sessie. Wat ging er goed en wat nog niet? Voldeed het aan je verwachtingen en wat zou je de volgende keer anders doen?

Kinky love toys om mee te beginnen

Het hangt natuurlijk helemaal af van welk aspect van BDSM je mee wilt beginnen. Ga je je partner vastbinden of het zicht ontnemen? Kijk dan naar handboeien en touw, of mooie blinddoeken en oogmaskers. Of wil je spelen met verschillende sensaties, zoals strelingen, temperatuur of misschien zelfs pijn? Dan zijn kietelaars, massagekaarsen, of zweepjes perfect om mee te beginnen.

Wil jij je extra fierce voelen terwijl jij je partner om je vinger gewonden hebt? Trek eens spannende lingerie aan, maar verbied je partner je aan te raken. Alleen met jouw toestemming mag je partner van jou genieten. Jij bent volledig in control.


Bekijk ook: ‘De populairste BDSM toys op een rijtje‘

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.