Wat een “kont en borsten”-verhaal…

100 jaar geschiedenis van de kont en borsten

Wanneer we het over het lichaam van de vrouw hebben kunnen we eigenlijk 2 groepen definiëren…. de borsten-mens of de billen-mens. Maar over de jaren is het ideaal-beeld over billen, en borsten, best aan veel veranderingen onderhevig geweest. Het schoonheids-ideaal veranderde zowat ieder decennia. We nemen je mee terug de geschiedenis in en wel naar 1900…..

1900 Wat een totaal andere tijd was het. Vrouwen waren heel wat tijd kwijt aan hun uiterlijk. Het aankleden, vaak met hulp van een andere vrouw, was een heel ritueel. In de 19e eeuw snoerden vrouwen hun middel helemaal strak in. Daarbij droegen ze hoepelrokken en opzetstukken om hun billen en heupen zo breed mogelijk te laten lijken. Dit zandloper-figuur stond voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Volle borsten betekent veel melk voor het nageslacht en brede heupen betekende een natuurlijke lichaamsvorm voor de bevalling. Kortom hoe wulpser rond de borsten en de heupen , hoe vrouwelijker…..

Current Mood:"Garconne" - Vicki Archer
Garçonne Bron: Vicki Archer vickiarcher.com

1920 De jaren 20 werden ook wel de roaring twenties genoemd. Zowel op politiek gebied maar ook zeker in het mode-beeld. Mede door de 1e wereldoorlog en de reformbeweging werden de korsetten massaal in de wilgen gehangen. Vrouwen namen ook arbeidsplaatsen van de mannen over in de oorlogsindustrie en daarbij werd makkelijke kleding gedragen. Maar dat was niet alles, de haren werden kort geknipt en de kunstmatige wespentaille paste niet meer in het gezondheidsbeeld. Het nieuwe gezondheidsbeeld was niet langer meer rond en wulps maar slank en plat. Het jongensmeisje , de garçonne was geboren!

1930 De jaren 30 werden gekenmerkt door economische malaise. In 1929 de beurskrach waar de aandelenkoersen op Wall Street in elkaar klapten. Veel banen gingen verloren en vrouwen vervulden weer meer binnenshuis hun rol. Het ideaal beeld van vrouwen veranderde langzaam maar zeker van het platte jongensachtige van de jaren 20 naar het weer meer wulpse zandloper figuur. Nog niet zoals in de jaren 1900 , dat moet nog even wachten tot 1950.

Marilyn Monroe Bron: Vrij Nederland vn.nl

1950 Het zandloper figuur viert in de jaren ’50 weer hoogtij. Alles in het mode beeld was super vrouwelijk en in tegenstelling tot de jaren 1900 ook vooral met een flinke dosis seksualiteit. De vrouw werd als een echt seks-object en als pin-up bekeken, en de dames vonden dit niet erg. Ze stapten uit de schaduw van de mannen en namen hun plek op het podium in. Marilyn Monroe was hét symbool en schoonheidsideaal van die tijd en daarmee de absolute belichaming van seksualiteit en vrouwelijkheid.

1960 De jaren 60 ofwel de Swinging Sixties gaan de geschiedenis in als een tijdperk van Androgynie. Wat is nu Androgynie? Welnu, Andro is grieks voor man en Gynaika is dat voor vrouw. Dus juist ja, het is een mix van man en vrouw. Dat zie je dus helemaal terug in het vrouwelijke ideaalbeeld. Het icoon van de jaren 60 is Twiggy, model genaamd Lesly Hornby die in 1966 het meest bekende model was. Haar ‘ looks ‘zijn echt een mix van mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Kort kapsel en nagenoeg een plat lijf, dus weinig borsten en weinig billen zijn de ” mannelijke ” accenten. Maar de zeer korte rokjes, flinke dosis mascara op valse wimpers en de sterk aangezette eyeliner benadrukken weer de vrouwelijke kant.

Twiggy photo 212 of 228 pics, wallpaper - photo #489987 - ThePlace2
Twiggy, model Bron: AT5 at5.nl

 

1970 In de jaren 70 kwam de Black is Beautiful beweging nog meer in het modebeeld en begon langzaam maar zeker de Twiggy-look aan de kant te schuiven. Eigenlijk deed dit fenomeen eind jaren 60 al zijn intrede, maar het hoogtepunt was om precies te zijn in 1974. In dit jaar was namelijk Beverly Johnson de eerste zwarte vrouw op de cover van Voque. Zij is het begin van de voorzichtige terugkeer van de curvy bodies.

1980 Jane fonda, wie kent haar niet? Let’s get physical, physical…. Badstoffen zweetbandjes om de polsen en voorhoofd en heerlijk strakke spandex pakjes en massaal aerobics uitoefenen. Work that body! Nog nooit eerder was aerobics en fitness zo’n giga rage. Een afgetraind lijf en vooral een gespierde kont was niet langer een ideaal maar eerder een MUST voor iedere vrouw. Jong , oud, blank of gekleurd iedere vrouw deed er aan mee! Een afgetraind en gespierd lijf was hét schoonheids-ideaal van de jaren 80! Dat dit ten koste ging van flinke borsten namen de mannen en de vrouwen op de koop toe!

Let's Get Physical! Jane Fonda is Re-Releasing Her Fitness Tapes ...
Jane Fonda Bron: Pinterest

1990 The nineties is eigenlijk een eigengereide tijd. Er waren namelijk 2 stromingen in die tijd. 1. de graatmagere bijna heroïne chic look zoals Kate Moss. Het kon niet mager genoeg zijn! En 2 een complete nabootsing van dé perfecte “barbie” . Eindeloos lange slanke benen, afgetraind maar niet té gespierd zodat de vrouwelijke rondingen goed tot uiting kwamen. Later in de jaren 90 kwamen de flinke achterwerken erg veel in beeld. Billen werden meer als vrouwelijk gezien dan flinke borsten. Dit door de muziekstromen R&B en Hip-Hop waar gekleurde dames met flinke bil-partijen via de video-clips op TV de huiskamer binnen kwamen vliegen. Jennifer Lopez, Naomi Campbell, Cindy Crawford en niet te vergeten Tyra Banks behoorden zeker tot de top van de schoonheids-idealen.

Pin on Cindy C
Cindy Crawford Bron: Pinterest

2000 Eigenlijk zette de gezette trend van de jaren ’90 zich hier verder door. Billen waren HOT in het nieuwe millenium. The Voque verkondige dat “The year of the Butt was aangebroken. Hele pagina’s werden gewijd aan bolle flinke billen. Kim Kardasian pronkte volop met haar volumineuze billen en sprak openhartig uit dat ze haar billen nog groter en voller wilde hebben. En velen vonden dit prachtig en volgden haar! De wereld was vol van BILLEN. Nicki Minaj lanceerde haar controversiële hit Anaconda. Jennifer Lopez en Iggy Azalea bejubelden hun achterwerken in het nummer Booty. Kortom het waren billen, billen en billen wat de klok sloeg! Natuurlijk was er ook een ware golf van kritiek. Het zou stereotypering en seksuele objectificering zijn van de gekleurde vrouw met dikke billen. Maar de hierboven genoemde dames zien dit anders en zijn er maar wat trots op. En geef ze eens ongelijk? Niks mis met een lekkere bilpartij.

Kim Kardashian Bares Her Shiny, Bounteous Butt, Breaks the Internet
Kim Kardashian Bron: thedailybeast.com

De geschiedenis heeft heel wat verschillende fases gekend als het gaat om vrouwelijke schoonheids-idealen. Billen, borsten, plat, curvy alles heeft wel zo’n beetje de revue gepasseerd! Wij willen hier nog aan toevoegen dat ieder lichaam compleet uniek is. Wees er trots op, houd ervan en zorg er goed voor!

 

 

 

 

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.