Vulva liefde: verzorg je vulva met deze tips

vulva

Veel vrouwen hebben weleens last van hun vulva of vagina. Dit kan zijn op verschillende manieren. Denk maar aan jeuk, pijnlijke plekjes, schraalheid, droogheid of geurtjes. Het aanbod van crèmes, glijmiddelen, zeepjes, intieme deodoranten of gels kan overweldigend zijn. Graag deelt psychologe Annemijn Roelants de meest gezonde en liefdevolle verzorgingsmaatregelen voor je vulva en vagina.

Let op! Bij aanhoudende klachten of zichtbare wondjes of plekjes raad ik je aan naar de arts te gaan. Pijn bij het vrijen hoort ook niet, hiervoor kun je goed terecht bij een seksuoloog.

Vulva en vagina?

Voor veel vrouwen is het soms nog niet duidelijk wat het verschil is tussen je vulva en je vagina. Het woord vulva wordt namelijk maar weinig gebruikt of geleerd. De vulva is het uitwendige, oftewel zichtbare gedeelte van het geslachtsdeel van een vrouw. Hieronder vallen bijvoorbeeld je schaamlippen. De vagina is de inwendige, dus niet zichtbare, buis naar de baarmoeder, al is de vagina zeker niet glad en hol. De vagina is meer te vergelijken met dichtgevouwen gordijnen tegen elkaar aan met allemaal plooien.

Hoe zit het met afscheiding?

Dan zijn er ook nog vrouwen die zich af zullen vragen waarom afscheiding niet in het inleidende stukje met klachten staat. Dit is omdat afscheiding heel normaal is. Ook de verandering van je afscheiding gedurende je cyclus is helemaal normaal en niets om je zorgen over te maken. Pas als je afscheiding er echt anders uitziet of ruikt dan je gewend bent, kun je er het beste mee naar een arts.

Drie tips voor je vulva-routine

Nu dan dé tips voor het veilig verzorgen van je (gevoelige) vulva en vagina! Zo help je irritaties en andere ongemakken te voorkomen.

1 Houd je vulva goed schoon

Allereerst de schoonmaaktips! Het één keer per dag wassen van je vulva is genoeg. Gebruik daarbij geen extra producten voor het wassen van je geslachtsdeel, alleen lauwwarm water is voldoende. Producten die beloven geurtjes te verminderen verstoren de natuurlijke, zelf verschonende omgeving van je vagina en zullen de geurtjes en klachten juist verergeren.  Zorg er na het wassen voor dat je je vulva zachtjes en deppend afdroogt om de gevoelige huid niet te beschadigen.

2 Laat de boel voldoende luchten

Zoals je hebt gelezen is afscheiding helemaal normaal. Draag hiervoor geen inlegkruisjes buiten de menstruatie. Dit sluit de vagina af en van een afgesloten en broeierige omgeving wordt ze niet blij. Ook het dragen van te strakke broeken of ondergoed kan pijnlijk zijn en sluit af. Probeer ook eens zonder (onder)broek te slapen, zo kan de vagina goed luchten. Wanneer je wel ondergoed draagt, kies dan voor ondergoed dat van katoen gemaakt is. Dit is een niet afsluitende stof.

3 Wipe the right way

Deze tip kennen veel vrouwen, maar hij is zeker niet onbelangrijk. Veeg van voor naar achter op het toilet, hiermee voorkom je een blaasontsteking. Wanneer je last hebt van gevoelige, pijnlijke of droge plekjes, gebruik dan lanette creme. Dit is een vette crème zonder toevoegingen en is te koop bij de drogist. Tijdens het vrijen kun je bij een gevoelige vulva het beste een glijmiddel op waterbasis gebruiken in plaats van glijmiddelen met toevoegingen zoals smaakjes en geurtjes. Dit voorkomt irritaties.

Love your vulva!

Ten slotte: verzorg je vulva met zorg en aandacht, ook je gezichtsverzorging doe je zorgvuldig. Op deze manier mag je er voor elk deel van je lichaam zijn. Viva la healthy Vulva!


Over Annemijn Roelants

Dit artikel is geschreven door Annemijn Roelants. Annemijn is psychologe in een vrouwenpraktijk. Hier helpt ze vrouwen met verschillende klachten en houdt ze speciale consulten over seksualiteit en intimiteit. Als één van de experts binnen Club le Duc, zal zij regelmatig haar ervaringen en adviezen delen op ons platform. 

    Respond or ask a question

    Tags

    Are you going to follow us?

    This site is registered on wpml.org as a development site.