Tantra – Genieten van het verlangen

Seks heb je niet alleen met je lijf, maar ook met je hart. Voorál met je hart, zegt de spirituele stroming tantra. Zweverig?

‘Een gemiddeld orgasme is in een flits voorbij. Een tantrisch orgasme duurt minutenlang.’ Dat ene zinnetje in het artikel dat ik zit te lezen, integreert me mateloos. Want wie wil dat nu niet? Klaarkomen is heerlijk, maar voorbij in een zucht. En seks draait toch niet alleen om dat ene, vluchtige moment? Ik besluit nu maar eens te gaan doen wat ik eigenlijk al heel lang wil: me opgeven voor een workshop tantra. Oftewel: yoga voor je innerlijke bevrijding. De weg naar lange, lange, intense seks.

Spannend

Een paar weken later loop ik in de straten rondom het Rotterdamse spiritueel centrum Djoj, waar het tantra festival wordt gehouden. Er lopen opvallend veel stelletjes hand in hand. Ik weet onmiddellijk: ook zij gaan erheen. Met hen ga ik straks heel intieme ervaringen delen. Een spannende gedachte, leuk en eng tegelijk. Mijn partner knijpt me even in m’n hand; ik weet dat hij hetzelfde voelt. De meeste bezoekers gaan onopvallend gekleed, en ik realiseer me dat me dat verbaast. Vreemd, want waarom zouden zij anders zijn dan ik? In een voormalig klaslokaal dringen we – weinig spiritueel – om de inschrijftafels voor de 31 workshops van het uitverkochte festival. “Druk hier,” mopper ik tegen een andere deelneemster. “Ja, is het is niet geweldig?” antwoordt ze stralend. Ze heeft gelijk. Ik besluit alles gewoon maar over me heen te laten komen. Ik zie een man met op zijn rug de tekst ‘The only pain is to feel nothing at all’. Hij staat al minutenlang doodstil met zijn armen om een vrouw, zijn hoofd tegen het hare. Wat zouden ze doen?

Mijn partner knijpt me even in m’n hand; ik weet dat hij hetzelfde voelt. De meeste bezoekers gaan onopvallend gekleed, en ik realiseer me dat me dat verbaast. Vreemd, want waarom zouden zij anders zijn dan ik? In een voormalig klaslokaal dringen we – weinig spiritueel – om de inschrijftafels voor de 31 workshops van het uitverkochte festival. “Druk hier,” mopper ik tegen een andere deelneemster. “Ja, is het is niet geweldig?” antwoordt ze stralend. Ze heeft gelijk. Ik besluit alles gewoon maar over me heen te laten komen. Ik zie een man met op zijn rug de tekst ‘The only pain is to feel nothing at all’. Hij staat al minutenlang doodstil met zijn armen om een vrouw, zijn hoofd tegen het hare. Wat zouden ze doen?

Eerst voelen, dan aanraken

De eerste sessie die ik ga volgen, is een workshop kasmirische tantra. Na een korte meditatie geven de deelnemers zich over aan de tandava oftewel kosmische dansen. Docent Theo geeft aanwijzingen. “Beweeg vanuit je adem, word vloeibaar,” zegt hij. “Laat je aanraken door de lucht, door je kleren.” Om mij heen transformeren mensen in een zacht wuivende bomen. Ik voel me nog een beetje ongemakkelijk, maar probeer me te concentreren op wat ik voel. Langzaam maar zeker word ik rustiger van binnen. De volgende oefening die we doen, heet yab-yum, wat letterlijk vader-moeder betekent. Bij yab-yum zit de man in lotushouding en de vrouw op zijn schoot. Anders dan bij de vermaarde seksclub, is seks niet het doel van deze oefening. “Het gaat om aanraken vanuit het voelen. Zonder verdere intentie,” aldus Theo. Ik neem plaats op mijn partners bovenbenen, onze geslachtsdelen tegen elkaar. Hij laat me op mijn rug zakken en legt een hand op mijn borst en een hand op mijn buik. Zacht. Prettig. Zwijgend, vijf minuten lang. “Stel je nu voor dat je dit naakt doet, met warme olie,” zegt Theo. “Wanneer werd je zo gekoesterd? Het gaat om het vertrouwen in je partner.” Als je een volledige trainingsdag van Theo volgt, kun je deze oefening naakt doen. Maar het lokt mij meer om dit samen thuis een te proberen.

‘Ik wil het nú!’

Na de eerste sessie gaan mijn partner en ik onze eigen weg op het festival. Spannend om straks onze ervaringen te kunnen delen! Ik loop naar binnen bij de workshop Vrijen in Verbinding van Jan de Boer. Hij is de bekendste tantra trainer van Nederland. “Toen mijn zoontje drie was, wilde hij soms een koekje, en wel metéén,” vertelt hij. “Veel mensen blijven hangen op dat niveau: ik wil dit, en ik wil het nú.” Tantra draait volgens hem om leren te genieten van je verlangen. “In veel relaties is het een issue hoe vaak er wordt gevreeën. Tantra leert je dit ‘moeten’ los te laten.” Ik vind het een prachtige gedachte. Maar hoe doe je dat, het ‘moeten’ loslaten?

Stap een is je intenties leren kennen, aldus Jan. Wanneer ben je doelgericht, wanneer terughoudend, en hoe vind je een balans? Jan stelt ons op in twee rijen tegenover elkaar. Ik sta tegenover een mooie vrouw: grote bruine ogen, rode konen, begin veertig. In gedachten noem ik haar Lonneke. De vraag is: hoe dicht wil ik bij haar komen? Jan:” Voel wat je lichaam zegt. Wil je een stap vooruit doen, of een stap achteruit?”

Ik doe een voorzichtige stap naar Lonneke. Ik merk dat ik me vooral afvraag wat zíj wil. Het kost me moeite om woordeloos in haar vriendelijke ogen te blijven kijken. Ik doe een stap naar achteren en glimlach naar haar tot mijn wangspieren trillen. Jan legt uit wat we in deze oefening kunnen ontdekken. Veel seksuele relaties lopen vast op het verschil in verlangen: de een heeft meer zin dan de ander. Daarin balans vinden is het doel. Jan vraagt ons vervolgens het tegenovergestelde te doen. Weer vijf lange minuten. Dapper doe ik een stap naar Lonneke, die nu een stap achteruit doet. Onze bewegingen gaan verder tot we twee voetlengten tegenover elkaar staan. Lonneke legt een hand op mijn heup en op mijn schouder. Langzaam. Onze hoofden raken elkaar. Ik herinner me dat stel van vanochtend: zo stonden zij ook. Ik houd een hand op Lonnekes blote schouder, leg de andere op haar blote arm. Fijn. Wanneer ik me wil losmaken omdat ik me opdringerig voel, blijft ze me vasthouden. Het is ongemakkelijk en prettig tegelijk. Als we weer tegenover elkaar staan, pakt ze mijn beide handen. De hare zijn koel en droog. Zacht aait ze met haar duimen over mijn handen en kijkt me rustig aan. Lonneke is duidelijk al een stuk ‘verder’ dan ik.

Als een rivier

Als je leert genieten van het verlangen, zorgt dat voor rust en geluk, las ik op het inschrijfformulier van deze workshop. Jan legt uit dat je op verlangen kunt mediteren in plaats van het meteen uit te leven. We zitten op kleine kussens in lotushouding en gaan dieper en sneller ademen. “Leg je hand op je hartstreek. Beweeg je hand nu over je buik naar je geslacht.” Deze beweging blijven we minutenlang herhalen. Het voelt een beetje vreemd om op deze manier met mezelf bezig te zijn. Stiekem kijk ik om me heen en zie enkele deelnemers in lichte vervoering raken. Maar verandert de wrijfrichting. “Normaal zou je hand nu doelgerichter met je geslacht bezig gaan, maar nu leiden we de seksuele energie terug naar het hart,” legt Jan uit. “Wie  zijn seksuele energie zo ‘als een rivier’ door zijn lijf leert bewegen, kent de weg naar een zogenaamd dalorgasme: een lange, intense seksuele extase. Dit vergt wel regelmatige oefening. Mannen leren bijvoorbeeld te vrijen zonder ejaculatie, en beide partners leren om  langdurig seksueel én liefdevol verbonden te zijn. Dáár is je aandacht opgericht. Klaarkomen is geen doel meer waaraan je ‘werkt’, maar de orgasmen overkomen je.”

Opwindend

Na deze nog veilige solo, gaan we in duo’s dezelfde opwinding opwekken. Ik leg mijn benen over die van mijn – onbekende – buurman. Onze geslachten raken elkaar bijna. We houden een hand op ons kruis, en leiden met de vrije hand onze ademhaling symbolisch langs onze chakra’s. We kijken elkaar aan en stemmen de beweging af. Daarbij bewegen we bij elke inademing ons bekken naar achteren. Deze meditatie vraagt volledige aandacht. “Haal het ‘moeten’ uit je begeerte,” zegt Jan. “Wanneer je je seksuele energie omzet in liefde, kun je die energie delen en vrijen vanuit verbondenheid.” Ik probeer te vergeten dat het boodschappenochtend is en dat om mij heen dertig mensen in dezelfde houding zitten. De man met wie ik de oefening doe voelt op een vreemde manier steeds meer vertrouwd. De toewijding aan deze oefening stijgt voelbaar. Uiteindelijk houden we onze geslachten volledig tegen elkaar, onze armen om elkaar heen. Zwijgend, in stilte. Dit is intiem en opwindend. Dit wil ik vanavond zonder kleren proberen, met mijn eigen partner. Niet vanwege dat minutenlange orgasme – tantra is veel meer dan dat, heb ik inmiddels wel door – maar omdat ik met hem dit gevoel van ‘één zijn’ wil ervaren. En ik ben zó benieuwd naar zijn verhalen! Verzuchting uit de groep: ‘Wat is de liefde toch mooi.”

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.