Pijnlijke penetratie

Glijmiddel léék een goede oplossing

Regelmatig heb ik pijn tijdens geslachtsgemeenschap, behoorlijke pijnklachten zelfs. Ik weet niet of dat bij jonge vrouwen zoals ik vaak voorkomt, maar mijn vagina lijkt daardoor een soort no-go zone te zijn geworden tijdens vrijpartijen met dates. Ik merk dat mijn bekkenbodemspieren zich aanspannen als de ingang van mijn vagina wordt aangeraakt en dat ik niet vochtig wordt. Penetratie is daardoor soms zelfs niet mogelijk. Ik vind dit echt heel lastig want mijn ervaring is dat mannen erg gericht zijn op geslachtsgemeenschap. Ik weet eerlijk gezegd niet precies hoe ik het kan oplossen.

Wat ik inmiddels wél weet is dat glijmiddel gebruiken als oplossing voor dit probleem niet werkt. Ik heb het geprobeerd want het leek me de ideale oplossing voor het feit dat ik niet vochtig genoeg ben om geslachtsgemeenschap te kunnen hebben. Maar ik merkte dat glijmiddel er niet voor zorgde dat het lekker en pijnloos voor míj werd. Soms lukte geslachtsgemeenschap dan wel, maar deed het daarna pijn. Vriendinnen vroegen me laatst wel of het niet een idee is om penetratie gewoon helemaal over te slaan tijdens de seks, omdat er uiteindelijk ook zoveel andere manieren zijn om samen plezier te beleven. Ik denk echter dat dit voor de meeste mannen niet wenselijk is en, laat ik eerlijk zijn, uiteindelijk wil ik zelf ook die optie gewoon hebben. Ik hoor namelijk ook van vrouwen dat geslachtsgemeenschap voor hen lekker kan zijn.

Astrid Kremers, seksuoloog NVVS

Bijna de helft van de jonge vrouwen in Nederland heeft helaas last van pijnklachten of ongemak bij penetratie. Een groot deel van hen gaat door met pijnlijke penetratie, doet alsof ze genot ervaren en zegt geen last te ervaren omdat ze het plezier van hun partner niet willen bederven of zijn gevoelens niet willen kwetsen. Het gevolg daarvan kan zijn dat deze vrouwen zich minderwaardig voelen aan de ander en/of ontevreden over zichzelf als sekspartner. Pijn zou echter een signaal moeten zijn dat je stopt met de geslachtsgemeenschap. Het is niet gezond en normaal als het pijn doet.

Als een vrouw geslachtsgemeenschap wil hebben zou ze moeten voldoen aan drie belangrijke voorwaarden.

De huid van de vulva en vagina moet intact en gezond zijn, ze moet ontspannen zijn én opgewonden. Hoewel dit alles bij vouwen niet makkelijk zichtbaar is kan je het wel checken. Of je huid van je vulva en ingang van je vagina in goede conditie is kan je voelen met je vinger. Ook het regelmatig bekijken ervan met een spiegel zou ik willen adviseren.

Of je bekkenbodemspieren ontspannen zijn kan je ook voelen. Je zou penetratie heel rustig kunnen opbouwen door eerst met een vinger de buitenkant van de vagina aan te raken en daarna met vinger(s) in je vagina. Je kunt zo voelen of je bekkenbodemspieren ontspannen zijn.

En tenslotte kan je checken of je opgewonden genoeg bent. Dat merk je doordat je vagina heel vochtig is. Ook dat kan je voelen. Als je opgewonden bent verandert er onder de huid veel: je clitoris komt in ‘erectie’, je schaamlippen worden extra doorbloed, je vagina wordt langer en aan het uiteinde breder en je baarmoeder komt dieper te liggen. Dit alles is heel belangrijk voor pijnloze en plezierige penetratie. Als je niet vochtig bent, betekent dat dat je vagina niet geschikt is voor penetratie. Als je dan toch geslachtsgemeenschap zou hebben met behulp van glijmiddel kan je in een negatieve pijncirkel terecht komen.

Voelen en communiceren over je wensen en grenzen is essentieel om ontspannen en opgewonden te kunnen worden.

Beeld: Lana Abie via Unsplash.com

Glijmiddel kan je wél gebruiken om mee te spelen aan de buitenkant van je lichaam. Misschien vind je het een fijn gevoel als bijvoorbeeld het puntje van de clitoris met glijmiddel wordt gestimuleerd en raak je daardoor opgewonden.

Deze casus (opgetekend door freelance redacteur-journalist Maurice Hengeveld) is niet gebaseerd op individuele cliënten maar samengesteld op basis van de jarenlange ervaring die seksuoloog Astrid Kremers heeft met soortgelijke cliënten in haar praktijk. Voor meer informatie over haar praktijk, zie hier.

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.