Op je pik getrapt

seksgesprek

In mijn vorige blog had ik het er al over. Stel, je bent ontevreden over hoe vaak jullie seks hebben. Jij wil vaker dan zij. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Kinderen, werk, stress, zorgen, gebrek aan spanning, et cetera. Mannen kunnen die dingen vaak makkelijker aan de kant zetten dan vrouwen, waardoor het lijkt dat zij vaker zin hebben dan hun partner. Een andere reden is er één die wij mannen moeilijker vinden om onder ogen te zien. En dat is dat we eigenlijk niet zo goed zijn in bed als we zelf wel denken. Vaak rommelen we maar wat aan en zijn we vooral met onze eigen opwinding bezig, en veel minder met haar. Voor mij gold dat in ieder geval wel. Het gevolg is dat zij de seks minder fijn vindt dan jij. Geen wonder dat ze minder vaak zin heeft dan jij. Alleen weet jij dat niet. Zij wil je niet kwetsen en zegt er niks over of zo voorzichtig dat de boodschap niet aankomt. Bovendien doen jullie het al jaren zo, waardoor het nog lastiger is er iets van te zeggen. De meeste mannen zijn erg ligt geraakt als ze commentaar krijgen op hun vaardigheid als minnaar. In mijn geval weet ik inmiddels wel zeker dat ik eigenlijk niet zo’n goede minnaar was, en dat mijn partner daarom veel minder zin in seks had dan ik.

Geklungel

Maar waarom zijn mannen zo snel op hun pik getrapt? (Interessante uitdrukking trouwens.) Ik denk dat de belangrijkste reden is dat veel mannen zich eigenlijk onzeker voelen over kun kwaliteiten als minnaar. Misschien zijn ze zich er niet eens bewust van. Als je partner de vinger op de zere plek legt, dan voel je hem wel. Daar bovenop komt nog dat onzekerheid totaal niet stoer en mannelijk is. Dus dat onzekere gevoel wil je liever niet zien en je stop het weg. Terwijl het niet zo gek is dat we eigenlijk niet zo goed weten hoe het moet. Ik had tenminste nooit seksles gehad. Als je advies vraagt aan een andere man, zou die maar zo kunnen denken dat je onzeker bent. Je vrouw begint er ook al niet over, want die weet hoe gevoelig je bent en wil je niet kwetsen.

Geweldige minnaar

Zo draaien we lekker in een kringetje rond. Dat is slecht voor je relatie en slecht voor jou. Bovendien gaan er op deze manier vele geweldige minnaars verloren. En dat willen we natuurlijk niet. Dus de vraag die we ons moeten stellen is: “Hoe kan ik een geweldige minnaar worden zodat mijn vrouw vaker seks met me wil?” Daar is natuurlijk heel veel over te zeggen (en dat zal ik in de toekomst ook zeker doen) maar om te beginnen heb ik twee tips. Voor de mannen: wees niet bang voor je onzekerheid als minnaar. Je bent niet alleen, ik heb er ook last van en er zijn er meer zoals wij. Wees nieuwsgierig en praat er over. Misschien niet meteen met je partner, omdat zij onderdeel is van het probleem. Maar eerst met een goede vriend of, als je geen vriend met wie je hierover kunt praten, met mij.

En de vrouwen?

Hou niet langer je mond en geef wél feedback. Dat is mijn tip voor de vrouwen. Geef feedback met liefde. Ook jij wil dat jouw man een geweldige minnaar wordt, toch? Wees je ervan bewust dat hij maar een klein hartje heeft als het over dit soort dingen gaat. Zeg niet: ‘wat je nu doet is niet lekker’ maar bijvoorbeeld ‘ik vind het fijn als je me daar aanraakt, maar probeer het eens héél langzaam’ (of iets anders dat jij lekkerder vindt). En laat hem merken hoe geweldig het voelt als hij je aanwijzingen volgt.


Over Het Seksgesprek

Deze column is geschreven door Æbele Kluwer van Het Seksgesprek. Æbele is ruim 10 jaar geleden begonnen met een persoonlijk onderzoek naar mannelijkheid en seksualiteit. Eerst voor hemzelf en later is hij zich gaan interesseren voor de samenhang tussen mannelijkheid, seksualiteit en (persoonlijk) leiderschap. Deze ervaring gebruikt hij nu om andere mannen te helpen bij onderzoeken van hun eigen seksualiteit.

    Respond or ask a question

    Tags

    Are you going to follow us?

    This site is registered on wpml.org as a development site.