Nemen vrouwen genoegen met middelmatige seks?

minder zin in seks

“Ben ik wel normaal?” is een vraag die psychologe Annemijn Roelants van veel vrouwen hoort. Dit kan gaan over veel verschillende domeinen van seksualiteit. Denk aan seksueel verlangen, hoe vaak je seks “hoort” te hebben of hoe je eruitziet. Een vraag waar misschien wel nog meer taboe op ligt en misschien wel belangrijker is, is in hoeverre je eigenlijk geniet van seks. Oftewel de kwaliteit van je seksleven. Vaak geven vrouwen aan dat de seks die zij hebben met een partner “wel goed” is. Nemen we als vrouw genoegen met middelmatige seks en hoe komt dat?

Wat is seks?

Laten we daarvoor kijken naar de definitie van seks. Volgens de Van Dale is seks het hebben van geslachtelijke gemeenschap met iemand, oftewel: penetratieseks. Niet alleen de definitie is voor velen gericht op penetratieseks, zo ook seksuele voorlichting. Hier ligt veelal de focus op zwangerschappen, de ontmaagding en het krijgen van soa’s. Maar ook in films en series wordt seks vaak geportretteerd als penetratieseks.

Je bent normaal

Voor veel vrouwen is penetratieseks niet iets dat ze naar een hoogtepunt brengt. Gelukkig maar! Stel je voor dat je vagina vol met zenuwuiteinden zou zitten, wie zou er dan ooit nog een bevalling kunnen doorstaan? Je bent dus heel normaal als je penetratieseks niet zo spetterend vindt als vriendinnen of vrouwen in films dat soms lijken te vinden.

Clitoris

Voor het vrouwelijk orgasme is vaak stimulatie nodig van de clitoris. Deze is bekend als een klein gevoelig knopje. Dit knopje is de glans clitoris en bezit wel 8000 zenuwuiteinden. De glans clitoris is vergelijkbaar met de eikel van de penis, die overigens maar de helft van de zenuwuiteinden bevat. De clitoris is heel goed te stimuleren met vingers, oraal of met een sextoy. Al deze handelingen, die wij vaak zien als voorspel, zijn absoluut ook seks. Je kan dus ook seks hebben zonder penetratie.

Vaginaal

Toch hebben enkelen van ons wel eens een orgasme bereikt tijdens de penetratie. Ook deze orgasmes vallen onder clitorale orgasmes. De clitoris is namelijk veel groter dan velen denken, namelijk gemiddeld zo’n 10 centimeter! Bij stimulatie van de zogenoemde G-spot wordt eigenlijk de achterkant van de clitoris gestimuleerd. Dus ook als je wél een vaginaal orgasme kan bereiken, ben je helemaal normaal. Voor zover helemaal normaal bestaat natuurlijk ;).

Respond or ask a question

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.