Mag ik kijken?

eerste keer anale seks

Gluren en begluurd worden: het is superspannend en opwindend, maar ook ‘gevaarlijk’ en soms zelfs strafbaar…

Natasja (27) vindt het nog steeds de meest opwindende ervaring uit haar leven: die keer dat ze met haar ex John naar een parenclub ging en daar ‘begluurd’ werd. “Ik heb nog nooit zoiets spannends meegemaakt. Het was al heel lang een fantasie van me. We zijn die avond speciaal vanuit onze woonplaats in Gelderland naar een club in Zuid-Holland gegaan. We wilden namelijk niet herkend worden. Ik vond de sfeer al heel opwindend. Al die verschillende mensen, de erotiek hing in de lucht. Uiteindelijk hebben we het in een afgesloten kamer met een raam erin gedaan. Achter dat raam stonden een stuk of vijf andere mannen en vrouwen te kijken. Wat een kick! Als onze relatie niet was uitgegaan, hadden we dat zeker vaker gedaan.”

Ik zie, ik zie

In een seksclub kan het onbeperkt en ongestraft: kijken naar anderen en bekeken worden terwijl je seks hebt. ‘Georganiseerd gluren’ zou je het kunnen noemen. Maar waar komt de drang tot kijken en bekeken worden toch vandaan? Waarom zijn we zo ingesteld op visuele prikkels? Want John en Natasja zijn niet de enigen: 21 procent van de respondenten in ons Stoute Dromen Onderzoek gaf aan dat voyeurisme in hun fantasieën een rol speelt. In Tate Gallery in Londen, het Britse museum voor internationale moderne kunst, werd onlangs zelfs een expositie gewijd aan voyeurisme. Er waren foto’s te zien van mensen die zich er niet van bewust waren dat ze werden gefotografeerd. Ook in het ‘gewone’ dagelijks leven speelt kijken een rol: we observeren graag andere mensen. Wat is er leuker dan in de zomer op een terrasje zitten en ‘mensen kijken’? Mooie mensen, lelijke mensen, boeiende koppen, goedgeboetseerde mannenlijven en natuurlijk vrouwenbenen! Legendarisch is inmiddels ‘Rokjesdag’. ooit zo gedoopt door Martin Bril: de eerste warme dag van het jaar, waarop vrouwen hun blote benen weer laten zien.

Wat zegt Van Dale?

Gluren (gluurde; heeft gegluurd) – stiekem, met nieuwsgierige, onderzoekende blik kijken.
Voyeurisme (voyeuristisch) – neiging tot bespieden uit seksuele aandrift
Exhibitionisme (exhibitionistisch; exhibitionist) – psychische stoornis gekenmerkt door het ontlenen van seksuele opwinding aan het vertonen van de geslachtsdelen aan onbekenden – te koop lopen met iets persoonlijks, oneervols of afstotends.

Je lijf doet mee

Volgens seksuologe Hanneke Termeer reageert ieder menselijk lichaam op visuele prikkels. “Buiten op straat gebeurt dat veelal onbewust. Maar we zien het ook in labsituaties, als we mensen visueel stimuleren met films over seks. Ieder lichaam reageert dan – een fysieke genitale respons die je kunt meten. Zowel bij mannen als vrouwen, als ze tenminste een normaal hormonaal stelsel en zenuwstelsel hebben. Verder kunnen visuele prikkels mensen ook subjectief stimuleren. Dan roepen die prikkels persoonlijke seksuele fantasieën of herinneringen op.”

Zomerzotheid

Het seizoen doet daar nog eens een schepje bovenop. Hanneke Termeer:”In de zomer, als mensen schaarser gekleed zijn, krijgen we simpelweg méér visuele prikkels dan in de winter. Bovendien voelen mensen zich relaxter en vrijer als de zon schijnt.” Daar kan Paul (32) over meepraten. “Als ik de hele dag op het strand heb gezeten, heb ik veel meer zin in seks dan als ik gewoon op kantoor ben geweest. Het is niet alleen de zon die het hem doet, denk ik, maar ook de aanblik van al die mooie lijven, het kijken en bekeken worden, het flirten.” Helena’s (31) ervaring gaat nog een stapje verder. “Het fijnste dat ik kan bedenken is vrijen in de buitenlucht. Dat heerlijke gevoel van de wind die over je lijf gaat, de vrijheid, en het idee dat je ieder moment betrapt kunt worden… Heel opwindend. Vooral op vakantie nemen we het ervan. Op Ibiza lagen we eens heerlijk te vrijen op een strandje toen we merkten dat er mensen aan het kijken waren. Eerst gluurden ze alleen maar, maar uiteindelijk zagen we dat ze ook gingen vrijen – een paar honderd meter verderop. We keken wel naar elkaar, maar hebben verder geen contact gezocht. Ontzettend spannend.”

Lekker vrij?

Is het een bepaalde groep mensen die ervan houdt te kijken? Seksuologe Hanneke Termeer: “Volgens mij is dat nooit echt onderzocht, maar ik denk dat mensen die extravert zijn en wat vrijer en losser denken het makkelijker doen dan mensen die introvert en wat behoudender zijn. Als je bijvoorbeeld vindt dat je eigenlijk alleen van je partner opgewonden ‘mag’ raken en je je schuldig voelt als je lijf ook op anderen reageert, dan sluit je je vanzelf meer af voor dat soort prikkels.” En hoe zit het officieel? Mag al dat gluren en begluurd worden zomaar? Wanneer schend je iemands privacy? In Groningen werd onlangs een man opgepakt die stiekem onder de rokjes van vrouwen probeerde te fotograferen. ‘Illegaal gluren’ mag dus zeker niet. En ook al vind je het prima dat je bekeken wordt: seks bedrijven in het openbaar mag ook niet zomaar. ‘Een misdrijf tegen de zeden’ heet het officieel volgens artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht. Voor seks in de buitenlucht staat een boete van 130 euro per persoon. Dat geldt overigens ook voor seks in de auto op een openbare parkeerplaats. De vraag is natuurlijk of een agent hier echt een boete voor zal uitschrijven. Betrapt worden is soms al straf genoeg, ook al leek dat je van tevoren juist opwindend. Elke (24) maakte het mee: “Ik was met mijn vriendje aan het vrijen op een bankje in het park, toen er opeens twee agenten met een zaklantaarn op ons schenen. Ik voelde me zwaar opgelaten; ik had mijn bloes uit en was naakt van boven. We kregen geen boete, maar ze kwamen ons wel uitgebreid vertellen dat we in overtreding waren. Niet leuk. En eigenlijk ook wel raar: voor homo’s zijn er cruiseplekken waar ze seks kunnen hebben. Die ruimte is er voor hetero’s niet.”

Cyberseks

Kijken naar mensen kan dus wel in de openbare ruimte – hoewel natuurlijk niet iedereen gediend is van anderen die met de tong op de schoenen naar ze kijken – maar om echt uit de kleren te gaan, moet je creatief zijn en andere manieren verzinnen. Toch naar de parenclub dus, of internet en tv gebruiken. Genoeg sexy filmpjes te vinden via internet. En wil je het liever interactief? Ook dat kan – met een webcam. Lilian (29): “Mijn vriend en ik zetten hem wel eens aan, en bezoeken dan een bepaalde chatbox. Als we een ander leuk stel zien, of een leuke vrouw, knopen we een praatje aan. Eerst gewoon door berichtjes naar elkaar te typen. Soms leidt dat ertoe dat we kijken hoe anderen seks met elkaar hebben, of dat we zelf vrijen terwijl de webcam aanstaat. Spannend!”
Vrij van risico’s is deze vorm van seks overigens niet. Regelmatig zien mensen zichzelf terug op Youtube of pornokanalen. Bewaak je eigen privacy dus altijd goed, en zorg ervoor dat je de mensen die je een blik in je seksleven gunt, vertrouwt.

Genieten

Conclusie? Zolang je de wet en de fatsoensregels niet (al te erg) overtreedt, en je je gezonde verstand gebruikt, is kijken en bekeken worden vooral iets om lekker van te genieten. Samen of alleen. Natasja vindt het jammer dat haar nieuwe vriend niet in is voor een parenclub, want ze zou haar gluurervaring graag nog eens overdoen. “Gelukkig vindt hij het wél fijn om op openbare plekken te vrijen. We hebben het eens in een weiland gedaan, in de auto op een parkeerplaats, en ook een keer in een steegje na het uitgaan. Er kwam een man langs die kuchte terwijl mijn vriend met zijn hand onder mijn rok zat. Wauw, dat voelde weer als toen.”

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.