Love @ First Site

Internetdaten. De een vindt de liefde van z’n leven ermee, de ander leuke scharrels, en weer een ander… niets! Waarom werkt online dating voor de een wel en voor de ander niet?

Haastig loop ik het café binnen. Ik ben een kwartier te laat, want ik wist niet meer wat ik moest aantrekken naar mijn date.
Mijn blik gaat zoekend langs de gasten. Er zit een lange man in zijn eentje aan de bar. Mijn hartslag versnelt. Zal dit hem zijn? Is dit Tim82 die van actiefilms houdt, extravert en observerend is, in zijn vrije tijd graag zeilt en net als ik op zoek is naar een partner? Ik bestudeer zijn achterkant. Hij is tenger en heeft smalle schouders. Ineens draait hij zich om en onze ogen ontmoeten elkaar.  Yep, het is Tim82. Weliswaar een dunnere versie dan op zijn profielfoto, maar verder lijkt hij sprekend. Eenmaal geïnstalleerd met een drankje verloopt de conversatie maar moeizaam. Tim82 is zenuwachtig, zegt weinig en snaait alle borrelhapjes voor mijn neus weg. Na een flinke hap bruschetta blijft er een stukje basilicum achter tussen zijn voortanden. Ik wijs hem erop en met zijn tong doet hij verwoede pogingen het te verwijderen. Het lukt niet en hij geeft het op. Waarom gaat hij niet naar de wc om het weg te halen? De rest van de avond kijk ik aan tegen een stukje groen tussen zijn tanden. Nee, Tim82 en ik zijn geen match, dat is me al snel duidelijk.

Kloppend hart

Mijn internetdate-carrière komt nog niet echt van de grond. Ik begon op Be2, een datingsite die mensen bij elkaar brengt door middel van een online persoonlijkheidstest. Resultaat: ik werd gekoppeld aan meerdere boeren, Ik, een stadsmeisje pur sang. Exit Be2. Bij relatieplanet heb ik iets meer succes.
Aan de twee maanden lidmaatschap heb ik tot nu toe een volle inbox en drie dates overgehouden. Maar geen van die mannen leit mijn hart sneller kloppen. Nee, ik ben nog geen fan van internetdaten, ik vind het vooral heel tijdrovend. “Je moet ook niet zo lang over en weer mailen. Mensen kunnen heel grappig zijn via de mail en in het echt saaier dan saai. Andersom kan natuurlijk ook. Spreek dus zo snel mogelijk af”, adviseert mijn vriendin Corry (31), die sinds een half jaar e-Matching afstruint op zoek naar een leuke vent. Zonder veel succes overigens. Alhoewel: “In plaats van mijn nieuwe liefde, sla ik alleen maar sekspartners aan de haak. Ik vind het jammer dat ik nog niemand heb ontmoet die ik écht leuk vind. Maar ik ben blij dat in elk geval weer seks heb. Ik heb geen zin meer om wekelijks naar de kroeg te gaan in de hoop iemand tegen het lijf te lopen. Internetdaten kost me minder tijd en energie” aldus Corry.

Véél haakjes uitgooien

Corry houdt tenminste nog een paar spannende  nachten over aan haar online date- inspanningen. Ik niet eens een leuke avond. Maar ik geef de moed niet op. Want een relatie via een datingsite, het kán wel. Daar is Elly (37) het levende bewijs van. Een jaar geleden leerde zij haar vriend kennen op e-Matching. Elly: “Ik had een lange relatie achter de rug, was alweer een tijdje vrijgezel en had weer zijn in een leuke vent. Dus schreef me in op Relatiepalnet en later op e-Matching. Voor ik het wist had ik een date, en na een paar keer kreeg ik de smaak te pakken.
In totaal heb ik zo’n twaalf afspraakjes gehad waaraan ik toch twee langere relaties heb overgehouden”. Waarom heeft Elly wel iemand gevonden via een datingsite en lukt het mij en zoveel anderen niet? “Iemand vinden, dat is een kwestie van geluk. Maar geluk moet je ook een kans geven. Het is makkelijk om een profiel te bekijken en te denken: wat een raar kettinkje heeft die vent, dat wordt toch niets. Je hebt zelf toch ook je gekke dingetjes? Waarom verwacht je dan van een partner dat hij perfect is? Dit betekent natuurlijk niet dat je moet daten met alles wat los en vast zit. Maar je moet veel haakjes uitgooien om een visje te vangen. En schrijf ook mensen niet te snel af na de eerste date. Oké, als het écht niets kan worden, voel je dit binnen één avond. Maar het duurt langer om te ontdekken of het wél iets kan worden,” meent Elly.

Mister Perfect

Misschien heeft Elly wel gelijk en moet ik iets minder kritisch zijn. Ik schijf de mannen waarmee ik date heel snel af. Een foute jas of een vreemde hobby (“ik spaar Johan Cruijff-schoenen”) vind ik een zodanige turn-off dat ik me het liefst zo snel mogelijk uit de voeten maak. Dat is geen handige instelling om de date mee te beginnen. En daarnaast is het oneerlijk. Ik ben ook verre van perfect. Maar ik vind het moeilijk om níet af te knappen tijdens een date.
Mijn fantasie slaat op hol als mijn online match een paar mooie foto’s van zichzelf op zijn profiel heeft en ook nog eens heel grappig en zonder taalfouten kan schrijven. Dan verwacht ik dat hij knap, grappig, intelligent, inspirerend en noem maar op is. Met andere woorden: ik reken op een date met Mister Perfect. Ik moet dit verwachtingspatroon doorbreken en daten zien als een plezierig tijdverdrijf, adviseert journalist en psycholoog Dominique Haijtema. Ze is ook nog eens een ervaringsdeskundige, want ze schreef een boek over het datingleven van een Amsterdamse single: Spontaan, leuk & gezellig. Dominique: “Voor veel vrouwen geldt dat ze stiekem hopen dat de liefde van hun leven zich tussen al die daters bevindt. Maar zo werkt het meestal niet. Bij liefde draait het om gevoel, terwijl internetdaten iets mechanisch heeft: je bent allebei een product. Probeer internetdaten vooral te zien als spannend en grappig. Als je op zoek bent naar je grote liefde op een datingsite, is de kans groot dat je wordt teleurgesteld.”

Vleesmarkt

Om de kans op het vinden van de juiste partner écht te vergroten, moet je eerst goed naar jezelf kijken volgens Dominique: “Als je weet waar je behoefte aan hebt, kun ja van daaruit verder borduren.
Wanneer je denkt dat je zonder man niet compleet bent, is internetdaten niets voor jou. Want dan ben je eigenlijk nog niet klaar voor een relatie. En dan kan een afwijzing of verschrikkelijke date vooral je zelfvertrouwen ondermijnen. Probeer je leven op zo’n manier in te delen dat een man een welkome aanvulling is en geen eerste levensbehoefte.” Maar loopt die leuke vent wel rond op Relatieplanet? Dominique: “Denk goed na over wat je verwacht van een datingsite. Als je op zoek bent naar een serieuze relatie, kun je Relatieplanet beter mijden. Daar kan iedereen gratis lid van worden. Er is dus geen drempel. Op een betaalde site is de kans groter dat je iemand vindt die ook serieus op zoek is. “Dominique heeft gelijk. In het dagelijks ben ik geen fan van vleesmarkten, waarom zou ik die dan wel online bezoeken? Ik moet dus eerst uitzoeken welke site wél bij me past. En vervolgens is het belangrijk dat ik mijn verwachtingen loslaat. Ik ga daten voor de fun. En wie weet wat dat me brengt.

3X Dieptepunt

Leroy (32) is sinds drie jaar actief als internetdater: “Ik schreef me in op Relatieklik en Relatieplanet en mijn ego werd meteen opgekrikt: ik ontving tientallen mailtjes. Ik ga regelmatig naar de sportschool en heb een tintje; blijkbaar vinden veel vrouwen dat aantrekkelijk. Het nadeel is dat de vrouwen die ík leuk vind, me niet vertrouwen. Op mijn profiel die van clubben houdt, dus een foute man.”

Pauline (27) is lid van verschillende datingsites:” Toen ik me inschreef, voelde ik me een kind in een snoepwinkel. Wat een keuze! Ik wilde geen relatie, wel had ik behoefte aan spanning en seks. Wat ik minder vond, was dat een jongen me na onze date niet met rust liet. Hij bleef me maar berichtjes sturen en op forums raadde hij mannen aan mij te mijden. Ik heb mijn profielnaam veranderd en nu valt hij me gelukkig niet meer lastig.”

Anna (40) staat twee jaar ingeschreven op een e-Matching en Match4You: “Ik zou een boek kunnen schrijven over alle belabberde dates die ik heb gehad. Wat een halve zolen zitten ertussen. Maar ik blijf hopen op een leuk exemplaar. Pas had ik echt een sprankelende mailconversatie met een redelijk knappe man. Ik verheugde me enorm op onze afspraak. Maar het werd de saaiste date ever. Dat dubbele blijft me verbazen.”

ZÓ WORD JE EEN SUCCESVOL INTERNETDATER

Tips van Dominique Haijtema, jounalist, psycholoog en auteur van datingboek Spontaan, leuk & gezellig:

* Ga niet op zoek naar ‘de ware’. Zie daten als een spannend en fun.
* Wees zo eerlijk mogelijk bij het invullen van je profiel.
* Schrijf op wat je wél zoekt in een man, en niet wat je wilt.
* Zie jou datingleven niet als een werkproject. Het is geen afgebakend
  drie- maanden plan.
* Vat afwijzing niet persoonlijk op. Internet is nu eenmaal kortaf.
* Kom niet desperate over. Als je heel behoeftig bent, schrik je leuke  
  mannen af en trek je foute types aan.

 

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.