In liefde en oorlog is alles geoorloofd…

Drie lezers over de engel én duivel in hen.

Paulien (33)-singel

Engel
“Iemand noemde me laatst onbaatzuchtig.
Een groot compliment vond ik dat. In de liefde ben ik niet op eigen belang gericht. Wanneer ik iets geef, verwacht ik niet per se hetzelfde terug. Dat wil niet zeggen dat ik zorgzaam ben, of heel lief. De engel in mij is oprechtheid. Wat ik doe voor de ander, doe ik met veel liefde. Belangeloos. Niet omdat ik stiekem hoop daar op een later tijdstip iets voor terug te krijgen.  Vaak doen mensen iets voor de ander uit eigen belang. Omdat ze zélf iets nodig hebben, of om een gunst te kunnen vragen. Voor wat hoort wat. Daar geloof ik niet in. Zeker niet in de liefde.”

Duivel
“Ik heb ooit een relatie gehad met een getrouwde man. Ik had er veel eerder mee moeten stoppen. Maar zodra ik word meegesleurd in de liefde, zet ik mijn verstand opzij. Volg ik blind mijn hart. Natuurlijk gebeurde dat waar iedereen me voor waarschuwde: ik was tot over oren verliefd en hij koos niet voor mij. Op de momenten dat ik me daar echt rot over voelde, ontwaakte de duivel in mij. Ik heb er nooit naar gehandeld, ik vond dat ik dat niet kin maken. Maar in gedachten stelde ik me vaak voor hoe het zou zijn als zijn vrouw achter onze relatie zou komen. Als wraak: ik verdriet, dan hij ook!”

Sebastiaan (30)- woont samen

Engel
“Marjolein, mijn vriendin, heeft de engel in mij doen ontwaken. Wij zijn in balans. Ik ben bij haar mezelf gewórden. Ik geloofde vroeger niet in eeuwige trouw, of de liefde van je leven. Nu weet ik: als iemand de ware is, verandert dat allemaal. De engel in mij heeft niet zo veel te maken met wat ik doe. Natuurlijk draag ik haar op handen. Maar het heeft vooral te maken met het gevoel in mij. Elke ochtend als ik wakker word en naast me kijk, voel ik me de gelukkigste man op aarde.”

Duivel
“In vorige relaties had ik een duistere kant. Ik liet de lieve Sebas zien, maar verborg mijn dark side: de leugenaar. In het weekenden zei ik dat ik ,moest werken, in werkelijkheid ging ik naar feesten en hing de beest uit. Ik had twee gezichten. Doodvermoeiend. Nu weet ik waarom ik loog. Mijn eerste vriendinnetje ging vreemd met een vriend. Dat heeft me gekwetst en maakte me in relaties onverschillig. Ik leef maar één keer, dacht ik. Maar ik loog het hardst tegen mezelf.”

Pleunie (31) – in een relatie

Engel
“Mijn partner mag zichzelf zijn. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Eigenlijk oordelen we de hele dag. Niet oordelen is niet makkelijk. Maar als ik me in hem verplaats, lukt me dat beter. Ik probeer het oprecht. Mijn vriend komt regelmatig gestrest uit zijn werk. Dan zit hij zichzelf in de weg en mij dus ook. Daar kan ik me iets van aantrekken… Maar ik kies ervoor hem dan te laten en na drie kwartier, als hij rustig is, te vragen: ‘Zo schatje, ben je er weer?’ Dat werkt veel beter.”

Duivel
“Ik kan een enorme flirt zijn. Ook als ik een relatie heb. Maar dat werd door vroegere vriendjes niet altijd gewaardeerd. Ik heb me vaak belemmerd gevoeld. Daar kon ik dan boos om worden. Zo boos, dat het af en toe de duivel in mij losmaakte. Maar zeggen wat me dwars zat, deed ik niet. Ik ging discussies over onbenullige dingen aan. Terwijl ik eigenlijk heel hard wilde schreeuwen dat ik mezelf niet kon zijn.”

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.