In de media: Speelgoedwinkel voor volwassenen

speelgoedwinkel voor volwassenen

Van mooie lingerie en lekker ruikende massage oliën tot speeltjes, zwepen en bondage-artikelen. Bij erotische lifestylewinkel Christine le Duc is er voor ieder wat wils. Manon Mooijman (42) bestiert het filiaal in Rotterdam met veel passie en plezier sinds de opening in 2015. 

“Of ik nog ergens van op kijk? Nee hoor, na zeventien jaar – hiervoor werkte ik in het filiaal in Zoetermeer – sta ik niet snel met mijn mond vol tanden. Mannen die omgebouwd zijn? Prachtig. Mensen met een bepaalde fetisj? Ook welkom. Het kan me niet gek genoeg. Maar ook klanten die voor een mooi lingeriesetje komen, een leuk spel voor een vrijgezellenfeest zoeken of hun eerste speeltje kopen, help ik graag. De diversiteit maakt het zo leuk: vrouwen, vriendinnengroepen, mannen, stellen… alles komt hier over de vloer.”

Chic en warm

Op haar achttiende solliciteerde Manon bij de winkel in Den Haag, maar tevergeefs. “Ze vonden me wat aan de jonge kant. Het is natuurlijk toch een winkel voor achttien jaar en ouder. Zeven jaar later besloot ik het nog eens te proberen, ditmaal bij het filiaal in Zoetermeer. De filiaalmanager was erg enthousiast vanwege mijn ruime ervaring als verkoopmedewerker. Wat me aansprak aan Christine le Duc? Dat het anders is dan anders. Voordat ik hier werkte, was ik na twee jaar altijd wel uitgekeken op een baan. Dat heb ik hier absoluut niet. Je bent net even wat persoonlijker met klanten bezig dan in een ‘normale’ winkel. Dat past bij mij.” Ook de styling van de zaak is Manon op het lijf geschreven. “Beige, champagne, antraciet en zwart… ik ben er verliefd op. Als je mijn huis zou zien, dan snap je dat dit voor mij als een tweede thuis voelt. Want ook daar komen deze tinten terug. Het heeft iets chics maar straalt tegelijkertijd warmte uit.” De etalage van de winkel is Manons trots. “Het is het eerste wat je ziet, dus daar besteed ik veel aandacht aan. Over het algemeen verander ik ‘m toch wel één keer in de twee weken. Klanten reageren er heel enthousiast op en vragen vaak naar de setjes van de etalagepoppen.” 

Andere wereld

De inrichting van Christine le Duc is afgestemd op de uiteenlopende behoeftes van klanten. “Als je hier binnenkomt en niets met bondage hebt, dan kan het heftig zijn als je dat soort artikelen als eerst ziet. Natuurlijk, we zijn geen Jamin, maar het is belangrijk dat iedereen zich fijn voelt. Het ‘hardere gedeelte’ bevindt zich daarom achterin de zaak achter een mysterieus gordijntje. Als je daar doorheen gaat, stap je een andere wereld binnen.” Waar een erotische winkel eerst nog iets spannends was, lijkt het nu veel minder een ‘big deal’. “De maatschappij vindt het steeds normaler. Gelukkig maar, want het ís ook normaal. Sterker nog: het is heel leuk. Eigenlijk zijn we een speelgoedwinkel voor volwassenen. Wat je tegenwoordig steeds meer ziet, zijn moeders en dochters die samen komen shoppen. Meestal voor lingerie, maar vaak wordt er ook onderling gedold: ‘is zo’n speeltje niet leuk voor jou?’. Ik merk wel dat oudere mensen het spannend blijven vinden, maar ook dat geldt zeker niet voor iedereen. Het oudste stel dat hier winkelt, is over de negentig. Dat vind ik geweldig! Een heel klein vrouwtje en een grote stoere Rotterdammer achter een rollator. Ze zijn al eeuwen samen en komen af en toe een mooi setje voor haar uitzoeken. Bijzonder, toch?”

Persoonlijk

Zoals elke branche zijn er ook in deze trends en ontwikkelingen. “Door het boek Fifty shades of Grey zijn onze bondageartikelen door het dak gegaan. Ook mensen van wie je het totaal niet verwacht, zijn nu nieuwsgierig en willen het een keer proberen. Wat verder populair is, zijn de ‘koppeltoys’. Denk bijvoorbeeld aan een eitje dat de vrouw inbrengt en de man kan bedienen met een afstandsbediening. Maar ook luchtdrukspeeltjes  – waarbij er luchtdrukpufjes worden gegeven – zijn in trek. Soms vragen klanten: ‘probeer jij alles?’. Maar dat zou mijn lijf echt niet aankunnen, haha. Bovendien is een speeltje heel persoonlijk. Wat ik fijn vind, kan voor een ander totaal niet werken. Je moet het echt zelf ontdekken.” Naast een breed assortiment biedt Christine le Duc ook workshops aan. “Door corona is het nu even anders, maar normaal gesproken geven we workshops aan groepen van vijf tot tien dames. Van ‘Masturbation Masterclass’ tot ‘How to blow your man away’. De dynamiek tijdens zo’n workshop is altijd goed en deelnemers hebben de grootste lol. Het is overigens niet alleen geinen; mensen willen ook echt iets leren.”

Hier en nu

Voor Manon draait het niet alleen om omzet. “Als ik klanten blij kan maken, heb ik een fijne dag. We krijgen ook mensen over de vloer die door een specialist zijn doorgestuurd. Bijvoorbeeld vrouwen met vaginisme die speciale toys nodig hebben om te oefenen met ontspannen. Maar ook mannen met prostaatproblemen die op zoek zijn naar een pomp om de doorbloeding op gang te laten komen. Het is dus niet alleen maar lust bij Christine le Duc, maar soms ook een beetje medisch. Dat artsen ons aanraden, vind ik echt een compliment.” Wanneer we Manon tot slot naar haar pensioen vragen, hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Daar ben ik totaal niet mee bezig. Plannen voor de toekomst maken, is niets voor mij. Dat gevoel is versterkt toen ik in 2015 borstkanker kreeg. Gelukkig gaat alles nu goed, maar mijn mindset is nog meer veranderd. Ik geniet zoveel mogelijk van het nu.”


Dit artikel verscheen op 13 juli 2021 op Jij & Wij Magazine.

Respond or ask a question

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.