Hoe gebruik je een menstruatiecup?

menstruatiecup

Maandverband en tampons zijn bekende redmiddelen bij menstruatie, maar heb je al eens een menstruatiecup geprobeerd? In dit blog leggen we je alles uit over het inbrengen, verwijderen en onderhouden van je menstruatiecup, zodat ook jij een zorgeloze menstruatie kunt ervaren.

Lees ook: De naakte waarheid van de menstruatiecyclus

Wat zijn menstruatiecups?

Een menstruatiecup is een soort bekertje dat wat wegheeft van een eierdopje en dat je kunt gebruiken als alternatief voor tampos of maandverband. Vaak worden menstruatiecups gemaakt van siliconen of rubber, waardoor ze zacht en flexibel zijn. Net als een tampon breng je deze tijdens de menstruatie in in de vagina. In tegenstelling tot een tampon absorbeert de menstruatiecup het menstruatiebloed niet, maar vangt deze het op.

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

De menstruatiecup kun je tot 12 uur achter elkaar dragen. Tenzij je een zware menstruatiedag hebt, hoef je je hem niet tussentijds te legen. Waar je je bij maandverband of tampons vaak nog in allerlei bochten moet wringen om deze tijdig te verwisselen, hoef je je daar bij de menstruatiecup dus geen zorgen om te maken.

Ook kun je met een menstruatiecup gewoon zwemmen of andere sporten uitoefenen. Je zult de menstruatiecup haast niet voelen zitten, je behoudt je bewegingsvrijheid en de cup zal niet zomaar lekken. Erg comfortabel!

Daarnaast is het gebruik van een menstruatiecup een stuk voordeliger dan het gebruik van tampons of maandverband. Tampons of maandverband kun je maar één keer gebruiken en moet je dus elke maand opnieuw aanschaffen. Een menstruatiecup, daarentegen, is een éénmalige investering waar je lange tijd opnieuw gebruik van kunt maken.

Het gebruiken van een menstruatiecup is trouwens niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Denk maar eens aan al het afval dat je telkens weggooit bij het gebruiken van tampons of maandverband. Dat is met een herbruikbare menstruatiecup verleden tijd.

Tot slot zijn er nog geen gevallen van de “tamponziekte” toxic shock syndroom bekend bij het gebruik van menstruatiecups. Menstruatiecups zelf zijn vrij van giftige stoffen en ze tasten je slijmvies niet aan. Heb jij last van een gevoelige vagina? Dan is een menstruatiecup zeker de moeite waard om te proberen.

Hoe kun je een menstruatiecup inbrengen?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een hele klus om zo’n menstruatiecup in te brengen, maar met een beetje oefenen zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Door de volgende 5 stappen te volgen gaat het zeker lukken.

1. Steriliseer de cup

Voordat je de cup gaat gebruiken is het belangrijk om de cup goed te steriliseren. Je brengt hem tenslotte in op de meest intieme plaats van je lichaam. Je kunt de cup sterliseren door deze ongeveer 3 minuten te koken in water. Dat zorgt ervoor dat de cup hygiënisch schoon wordt en veilig is voor je lichaam. Droog hem daarna af met wat keukenpapier en laat de cup goed aan de lucht drogen.

2. Was je handen goed

Zoals zojuist al benoemd breng je de cup in op je meest gevoelige en intieme plekje. Was daarom ook je handen goed, zodat je hygiënisch te werk kunt gaan.

3. Vouw de menstruatiecup

Maak vervolgens de menstruatiecup klein door hem te vouwen. Er zijn verschillende manieren waarop je de cup kunt vouwen, dus probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt. De meest populaire vouwen zijn de c-fold en de punch-down-fold.

C-fold
Punch -down-fold

4. Neem een gemakkelijke positie aan en ontspan

Zoek naar een houding die voor jou het meest comfortabel voelt, zodat je je spieren goed kunt ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan hurkend, met één been op de badrand of zittend op het toilet.

5. Plaats de menstruatiecup

Vervolgens kun je hem inbrengen. Om dit gemakkelijker te laten gaan, kun je eventueel ook wat glijmiddel op waterbasis gebruiken. Zorg ervoor dat de cup gevouwen blijft totdat je hem hebt ingebracht. De menstruatiecup kan wat lager in de vagina blijven zitten dan een tampon. Als je het gevoel hebt dat de cup goed zit, kun je hem loslaten. Controleer of de cup zich vanzelf uitvouwt. Wanneer dit niet het geval is, kun je hem nog wat draaien zodat hij wel goed zal komen te zitten.

Hoe kun je de cup verwijderen?

Wanneer je de menstruatiecup tot 12 uur gedragen hebt, is het tijd om hem te legen. Het verwijderen van de menstruatiecup gaat misschien nog wel gemakkelijker dan het inbrengen. Zorg er wederom voor dat je je handen hebt gewassen en dat je een ontspannen houding aanneemt. Trek vervolgens zacht aan het uitstekende gedeelte tot je bij de bodem van de menstruatiecup kunt komen. Pak de bodem vast en knijp er licht in, zodat het vacuüm wordt verbroken. Nu kun je hem voorzichtig uit je vagina halen en legen in het toilet of de wastafel. Spoel hem af of maak hem schoon met toiletpapier en breng hem weer opnieuw in.

Tip: om je menstruatiecup extra goed te reinigen tussendoor kun je ook een toycleaner gebruiken.

Hoe onderhoud je een menstruatiecup?

Zit je menstruatie er weer op? Steriliseer de cup dan weer door hem 3 minuten in kokend water te leggen. Droog hem af met een keukenpapiertje en laat hem goed aan de lucht drogen. Berg de cup vervolgens op in een (meegeleverd) katoenen tasje en bewaar deze op kamertemperatuur op een plaats waar geen direct zonlicht komt tot je hem weer nodig hebt.

Ga altijd hygiënisch met de cup om. Dat is goed voor de levensduur van de menstruatiecup en voor de gezondheid van je eigen lichaam.

Respond or ask a question

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.