Het korset nieuw leven ingeblazen?

korset

Heb je de Netflix serie Bridgerton gezien? In de beginscène wordt Prudence Featherington ingesnoerd in een korset. Volgens de verteller worden Prudence en haar zusters als ‘zielige zeugen opgedrongen aan de huwelijksmarkt’. Er wordt getrokken, geknepen, getierd en flink gevloekt. Alles om aan het perfecte plaatje van die tijd te voldoen: weelderige, romige borsten en een wespentaille. Onhaalbare idealen blijken van alle tijden.

Het oorspronkelijke korset  

Het korset kent een interessante geschiedenis en heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt: van insnoerend kledingstuk, via sexy rijglijfje naar mode accessoire tot figuur-corrigerende lingerie: het korset als voorloper van onze moderne shapewear.  

Van het korset zou je slappe spieren krijgen, samengedrukte ribben en opeengeperste longen. Maar dat vraagt om enige nuancering. In de video ‘How Victorian Men Taught Us to Hate Corsets wordt het negatieve imago van het korset, met een knipoog uit de doeken gedaan. Zo ongemakkelijk waren de korsetten van weleer niet.  

Gelukkig bepalen wij vrouwen nu zelf, meer dan vroeger, of we een korset willen kopen. Vrouwen die een korset of een bustier dragen voelen zich eerder sterk, onafhankelijk en sexy dan onderdrukt en gedomineerd.  Wij, Nouveau Gris, kennen het nog van onze moeders die een korset, step-in en jarretels droegen tot eind jaren zestig. Het zag er ingewikkeld uit en niet echt aantrekkelijk. De stof voelde stijf en schuurde op de huid, de baleinen drukten tegen je ribben. Niks, elastische stof of flatterende kleuren. Nee, gewoon lelijke huidskleur.  

Lang leve het hippe korset!

Of het met de serie te maken heeft of niet, maar verschillende grote modeontwerpers hebben bustiers en korsetten in hun collectie: Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler, Vivienne Westwood laten hun modellen over de catwalk lopen in dit trendy mode accessoire, gedragen over een blouse met baggy jeans en witte sneakers en Irina Shayk draagt haar kinky korsetjurkje niet als een martelwerktuig dat haar lichaam insnoert maar als brutaal mode item dat de kracht van vrouwen uitstraalt.  

En dan zijn er natuurlijk nog de korsetten om in de slaapkamer te dragen. Het dragen van een korset stimuleert je zelfvertrouwen, je loopt meer rechtop, je voelt je sexyness groeien, je wordt gezien (zo voelt het). Zelfs voor degenen die een korset niet zien als een dagelijkse optie, is het waarschijnlijk nog steeds heel fijn om er eentje te hebben voor speciale gelegenheden als bruiloften (bijvoorbeeld de kanten body Flora), gala’s (bijvoorbeeld Jarretelsetje Diamands)of themafeestjes (bijvoorbeeld wetlook corset Nicha). 

Het korset voor vrouwen empowerment

Niet zichtbaar onder onze kleding, niemand weet het, niemand ziet het, maar jij voelt de verfijnde onderkleding en het geeft je een boost. Het korset 2.0: van ouderwets en beperkend naar sexy en krachtig; van ongemakkelijk naar comfortabele pasvorm. Ik vind dit geschikte lingerie, juist voor de vrouwen van nu van alle leeftijden, omdat het een verleidelijk kledingstuk is waarin je jezelf lekker voelt en als extraatje, is het wellicht verrassend voor je partner. Het misstaat zeker niet in je la met dagelijks ondergoed, onmisbare shapewear, het stoute en luxe korset.  

L’histoire se répète en het korset als trendy mode item is door de modemakers weer helemaal terug. Waarom maken wij het korset als sexy lingerie niet hot en trendy?  


Over Nouveau Gris

Misschien had je nog niet eerder van de term ‘Nouveau Gris’ gehoord. Hiermee worden ouderen bedoeld die nog volop genieten van het leven. Niet alleen van kleinkinderen en cultuur, maar juist ook van nieuwe ontwikkelingen. Ze zorgen goed voor zichzelf en zijn nieuwsgierig. Ook het seksleven hoort daarbij! Donna is zo’n Nouveau Gris. Zij is er van overtuigd dat er geen leeftijdsgrenzen zijn voor een goed seksleven. Om haar leeftijdsgenoten te helpen test ze producten uit en deelt ze haar bevindingen op Club le Duc.

  Respond or ask a question

  Geef een reactie

  Your email address will not be published.

  0 comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tags

  Are you going to follow us?

  This site is registered on wpml.org as a development site.