Guidelines voor relaties op de werkvloer…

Relaties op de werkvloer, ze blijven spannend en interessant… Daarnaast komen ze ook steeds vaker voor. In dit stukje lees je alles dat je moet weten over relaties op je werk.

Waarom zijn er steeds meer relaties op de werkvloer?
Tijden veranderen, de manier waarop we relaties aangaan dus ook. We werken bijvoorbeeld steeds minder vaak de oude 9 – 5.

Een mens besteed in zijn leven gemiddeld 90 000 uren aan de werkvloer.

We brengen dus heel veel tijd op de werkvloer door. Omdat je zoveel tijd met je collega’s doorbrengt in eenzelfde ruimte, leer je zo ook beter kennen. Het wordt op die manier ook steeds lastiger om privé en werk gescheiden te houden. Dit is niet persé slecht! Jullie zitten tenslotte in hetzelfde schuitje. Het kan soms fijn zijn om samen na het werk samen een drankje te doen om wat stoom af te blazen, of gewoon voor de gezelligheid natuurlijk. Vriendschappen starten met je collega’s kan zelfs het werk bevorderen, omdat je dan ook meer zin hebt in je werk (zelfs op maandagochtend) en het samenwerken beter verloopt.

Volgens verschillende onderzoeken wordt gemiddeld de helft (dus 50%!) wel eens geconfronteerd met een verliefdheid op een collega!

Niet gek natuurlijk, dat met alle tijd die je samen doorbrengt, je ook verliefd kan worden op je collega…

Één op de drie mensen leert zelfs hun partner op het werk kennen.

Dit is best een groot getal, maar het is niet heel raar. We besteden tenslotte ook meer tijd met onze collega’s dan met het gezin. Je partner ontmoeten op het werk begint steeds normaler te worden.

Een beginnende liefdesrelatie op de werkvloer is extra spannend…
Het is natuurlijk ook extra spannend om te flirten met een collega op het werk, omdat het ook een stiekem gebeurt en je andere collega’s het natuurlijk niet door mogen hebben.

Het maakt het werk ook veel interessanter, om te flirten via e-mail, stiekeme kusjes op de wc-ruimte, of misschien zelfs een speelkwartiertje naast het kopieerapparaat?

Nog stouter is het, wanneer je collega een hogere functie heeft of al bezet is… Al helemaal wanneer die collega een hogere functie heeft én bezet is. Dit maakt het natuurlijk allemaal ingewikkelder. En spannender…

Maar wanneer de relatie serieuzer wordt, dan wordt het moeilijker… Jullie collega’s hebben jullie natuurlijk op een gegeven moment ook wel door. Maar wat doen jullie dan? Wat zal dit doen met jullie reputatie? Kunnen jullie nog steeds beiden in diezelfde ruimte werken?

Moet een van ons dan ontslag nemen!?
Nee, natuurlijk niet! Zoals ik eerder al zei; het is erg menselijk om verliefd te worden op je collega. Love is no crime!

Collega’s kunnen natuurlijk wel jaloers worden, zeker in het geval wanneer een van jullie een hogere functie heeft… Dan kan er van uit gegaan worden dat er aan vriendjespolitiek gedaan wordt en dat wil je natuurlijk niet. Belangrijk is dat de band met je andere collega’s niet (te veel) veranderd vanwege de nieuwe liefdesrelatie die je hebt met die ene collega.

Alhoewel er soms aangeraden wordt om in zo’n geval een carrièreswitch te maken, denken wij dat dat niet persé nodig is.

Je moet het alleen wel wat professioneler houden wanneer je op de werkvloer bent…

Maar… Een liefdesrelatie op de werkvloer is toch hartstikke onprofessioneel?
Dat hangt ervan af. Er zijn natuurlijk wel bepaalde gedragsregels om het professioneel te houden. Misschien is er op jullie werk ook een beleid over relaties?

Je bent natuurlijk nog steeds op je werk. En daar is natuurlijk belangrijk dat je daar je werk doet. Zolang dat goed gaat is het prima.

Maar wat als je nieuwe partner het wc-papier niet goed heeft opgehangen?

Probeer die verontwaardiging dan niet te uiten op de werkvloer… Of in de kantine… Ook niet voor de ingang van het gebouw…

Belangrijk is, dat je dat soort zaken thuis bespreekt en je collega’s daar niet mee lastig worden gevallen. Want zij hebben daar niet zo veel aan. Op deze manier zal je ook respect afdwingen bij je collega’s.

Het is vooral belangrijk dat jullie relatie de algemene sfeer op het werk niet beïnvloedt. Werk en privé kan je dus beter gescheiden houden. Dus speelkwartiertjes of stiekeme kusjes op het werk kun je beter niet doen. Probeer vooral de vriendschappen die daarvoor had met je andere collega’s te onderhouden. Wanneer zij merken dat de relatie geen problemen oplevert, zullen zij jullie relatie ook accepteren. En geloof me, dat zal het werk veel aangenamer maken!

Wat als de relatie eindigt?
Het spijt me, maar de mogelijkheid dat jullie relatie een einde heeft moet ook in overweging genomen worden.

Hoe jullie werk verloopt als er een einde aan zou komen, verschilt natuurlijk per persoon. Kunnen jullie het nog professioneel houden wanneer jullie aan het werk zijn? Dan moet het wel goedkomen. Wanneer dit niet lukt zal een van jullie in het aller slechtste geval van baan moeten veranderen, maar dat wil je natuurlijk niet.

Hier zijn een aantal tips om het professioneel te houden.

Het zal in het begin niet makkelijk zijn om werk en privé gescheiden te houden. Geef het eerst ook even de tijd.

Probeer niet slecht te praten over je ex. Zorg dat je je andere collega’s niet betrekt in jullie ruzie.

Samenwerken zal ook lastiger worden met die ene collega, maar zolang jullie weten hoe je privé en werk gescheiden moet houden moet het wel goedkomen.

That’s it!
Nu heb je een aantal weetjes en tips die je misschien wel kunt toepassen in je toekomstig liefdesleven ;-).

Respond or ask a question

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.