Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms-lite domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/hpwsites/u_clubleduc/website/html/webroot/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/hpwsites/u_clubleduc/website/html/webroot/wp-includes/functions.php on line 6114
Grenzen aangeven binnen je relatie: belangrijke tips & handvaten - Club le Duc

Grenzen aangeven binnen je relatie: belangrijke tips & handvaten

Danique Hogguer

Grenzen aangeven: het is niet altijd makkelijk, maar wél erg belangrijk voor het behouden van een gezonde relatie en om trouw te blijven aan jezelf. Want, kén jij je eigen grenzen? En lukt het je om ze, op een gezonde en duidelijke manier, te communiceren naar je partner?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je voelde dat er over je grens is gegaan, maar dat je het niet durfde te zeggen. Vanuit schuldgevoel, om de ander niet te kwetsen, of omdat je niet goed wist hoe.

En wellicht herken je ook wel dat je pas achteraf opmerkte dat er over je grens is gegaan, omdat je zó verstrikt raakte in de energie, de mening, de visie of het gevoel van de ander, waardoor je jezelf niet meer goed kon voelen.

Dan is het lastig om onderscheid te maken tussen: wat is van mij en wat is van de ander?

“Wie/waar ben ík?”

In dit artikel wil ik het met je hebben over waarom het zo belangrijk is om je eigen grenzen te kennen en te bewaken, én deel ik tips en handvaten voor hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Tips & handvaten voor het aangeven van je grenzen:

  • Het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen leert kennen, zodat je deze ook duidelijk kunt aangeven aan de ander. Door met jezelf te verbinden en te reflecteren op situaties kun je ontdekken waar jouw grenzen en verlangens liggen.
  • Stap uit de situatie om weer terug te komen bij jezelf. Soms is het nodig om even afstand te nemen om jezelf weer te voelen. Zo creëer je helderheid op de situatie en kun je beter nagaan of je nog trouw blijft aan wat voor jou wel/niet goed voelt.
  • Neem je eigen grenzen serieus. Wanneer je je eigen grenzen niet serieus neemt, is het lastig om te verwachten dat de ander dit wél doet. Blijf dus trouw aan jezelf en je grenzen.
“Soms is het nodig om even afstand te nemen.”
  • Wees specifiek over wat je grenzen zijn. In plaats van te zeggen: “Ik wil niet dat je zo doet”, kun je bijvoorbeeld zeggen: “Wanneer je door me heen praat, voel ik me niet gerespecteerd.”
  • Uit wat je wél fijn zou vinden. Bijvoorbeeld: “Wanneer je door me heen praat, voel ik me niet gerespecteerd. Ik zou het fijn vinden als je mij uit laat praten.”
  • Probeer vanuit jezelf te praten in plaats van de ander iets te verwijten. Communiceer je gevoelens en behoeften door te praten vanuit je eigen ervaring. In plaats van te zeggen: “Jij doet…” of “Jij gedraagt je…” kun je zeggen: “Wat ik nodig heb is…” of “Ik voel me ongemakkelijk als…”
“Praat vanuit je eigen gevoelens.”
  • Wanneer je je grenzen wilt communiceren, zorg dan dat je oogcontact maakt met de ander. Zo kun je nagaan of de ander genoeg bij je aanwezig is om jouw woorden te ontvangen.
  • Sta jezelf toe om hiermee te oefenen en blijf lief voor jezelf. Het is helemaal oké dat je hier nog je weg in moet vinden. Zeker wanneer het je niet is geleerd om nee te zeggen of om je grenzen te bewaken.
  • Als je het lastig vindt om in contact te blijven met jezelf in samenspel met de ander, of het moeilijk vindt om je grenzen op een gezonde manier aan te geven, kun je professionele hulp inschakelen van een therapeut, psycholoog of coach. Vind iemand door wie jij je begrepen, gezien en gehoord voelt.

Waarom is het zo belangrijk om je grenzen te kennen en deze duidelijk te communiceren naar je partner?

Er zijn tientallen redenen waarom het belangrijk is om je grenzen te kennen en deze te bewaken. Hieronder noem ik een aantal redenen die naar mijn mening heel belangrijk zijn:

1. Fysieke veiligheid en emotioneel welzijn

Je grenzen kennen en communiceren is cruciaal voor je fysieke veiligheid en je emotionele welzijn. Door eerlijk te zijn over wat je wel en niet fijn vindt, bescherm je jezelf tegen situaties die je ongemakkelijk of onveilig laten voelen. Zo creëer je een veilige en respectvolle omgeving voor jezelf en je relatie.

2. Trouw zijn aan jezelf

Wanneer er meerdere keren over je grenzen wordt gegaan, dan kan het zijn dat je de verbinding met jezelf kwijtraakt. Je gaat jezelf voorbij en hebt het gevoel jezelf te verliezen in de ander of in een situatie. Het is dus super belangrijk om in verbinding te blijven staan met jezelf en trouw te blijven aan wat voor jou wel en niet oké voelt.

Dit kan flink uitdagend zijn wanneer je gevoelig bent voor wat de ander voelt of vindt. Vanuit schuldgevoel of conditionering kunnen we de ander gaan pleasen en onszelf voorbijgaan.

Je grenzen aangeven en trouw zijn aan jezelf is een vorm van zelfzorg, zelfliefde en zelfrespect. Een ‘nee’ tegen de ander is een ‘ja’ tegen jezelf!

“Een ‘nee’ tegen de ander is een ‘ja’ tegen jezelf.”

3. Een schone onderstroom = een vrije liefdesstroom

Wanneer je jezelf, je grenzen en je wensen uitspreekt in je relatie, help je mee aan een schone onderstroom. Dit betekent dat er geen opgekropte gevoelens of onuitgesproken onenigheden zijn die de relatie kunnen blokkeren. Zo kunnen jullie beiden jezelf zijn en kan de liefde vrij blijven stromen.

4. Een gezonde basis in de relatie

Als er ruimte voor elkaar gecreëerd wordt om grenzen open met elkaar te kunnen communiceren, ontstaat er een basis van respect, begrip en vertrouwen in de relatie. Je voelt je beiden meer gezien en gehoord en hebt het gevoel dat je jezelf kunt zijn.

Het werkt ook op een positieve manier aanstekelijk! Wanneer je zelf duidelijk en eerlijk bent over jouw grenzen en verlangens, nodig je de ander ook uit om hier duidelijk en eerlijk over te zijn. Doordat er een veilige, vertrouwde basis ontstaat, waarbij jullie jezelf open kunnen uiten, kun je op een diepere laag met elkaar verbinden!

5. Seksueel welzijn

Wanneer grenzen duidelijk besproken en gerespecteerd worden, kun je voorkomen dat je je onveilig voelt, op slot raakt en de erotiek in de relatie verliest. Eerlijke en duidelijke grenzen kunnen dus helpen om het plezier en genot in de relatie te behouden en zelfs te versterken.

Over mij

Danique HogguerIk hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met deze tips en handvaten. Heb je het gevoel dat je hier toch nog wat dieper in wilt duiken?

Mijn naam is Danique Hogguer en ik werk als mentor en coach voor vrouwen en koppels. Je kunt met mij verbinden via Instagram @daniquehogguer of neem een kijkje op mijn website daniquehogguer.nl.

Veel liefs!

 

Heb jij zelf nog goede tips voor het aangeven van je grenzen? Ik lees ze graag hieronder in de reacties op deze blog.

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.