Enemies to Lovers: Waarom houden we er zo van?

enemies to lovers

Van Elizabeth en Mr. Darcy in Pride & Prejudice tot Kate en Anthony in de Netflix-serie Bridgerton – aan het begin van hun liefdesverhaal kunnen de twee hoofdpersonen elkaar niet uitstaan om uiteindelijk tóch bij elkaar te komen. Enemies to Lovers is een geliefde trope, maar waarom houden we er zo van?

Enemies to Lovers: Wat houdt het in?

Enemies to Lovers is een trope (een stukje storytelling in bijvoorbeeld een terugkerend karaktereigenschap, structuur of thema van het verhaal) dat al vele jaren geliefd is onder lezers en kijkers van series en films.

Een relatie tussen twee karakters wordt zo neergezet dat ze elkaar aan het begin van het verhaal ‘haten’, vaak door een misverstand of miscommunicatie, maar uiteindelijk verliefd op elkaar worden als alles wat ze in de weg staat is opgelost.

Een geliefde trope

Een klassiek voorbeeld is het liefdesverhaal van Elizabeth Bennet en Mr. Darcy in Pride & Prejudice. Aan het begin van hun verhaal hebben ze een hekel aan elkaar doordat ze elkaar (nog) niet begrijpen, voornamelijk door de vooroordelen die ze hebben. Maar de misverstanden worden gaandeweg opgelost en ze realiseren zich dat ze best veel op elkaar lijken, waarna ze gevoelens voor elkaar krijgen.

Maar het is niet alleen Pride & Prejudice. Het is ook één van de meest populaire tropes die je vindt op Booktok (de leescommunity op social platform TikTok). Hier gaan tientallen boeken ronde met Enemies to Lovers verwerkt in verschillende verhalen in alle soorten genres.

Waarom werkt het zo goed?

Waar zit het ‘m nou in dat Enemies to Lovers zo goed werkt en dat we altijd terugkomen voor meer? Dit zijn een aantal redenen:

#1. Liefde overwint alles

Voor alle romantici onder ons is het erg bevredigend als de liefde zegeviert. Het maakt niet uit wat er naar de personages gegooid wordt, uiteindelijk komen ze bij elkaar en hebben ze hun ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Ondanks alle misverstanden, miscommunicatie en andere gebeurtenissen die ze tot vijanden maakt, komen ze alles te boven én eindigen ze bij elkaar.

#2. Acceptatie

Iedereen wil geaccepteerd worden zoals die is, positieve én negatieve aspecten. Enemies to Lovers kan voor veel mensen dus heel fijn zijn om te ervaren, omdat ondanks dat de personages elkaars negatieve kanten al hebben gezien, ze alsnog verliefd op elkaar worden. Ze accepteren elkaar met tekortkomingen en al.

#3. “Emotionele zuivering”

Oké, we weten dat dit heel zweverig klinkt, maar het komt van het Griekse woord ‘catharsis’. Het is een term die wordt gebruikt in de theorie rondom verhalen. Het is het moment wanneer er krachtige emoties worden opgewekt tijdens het lezen of kijken van een verhaal.

In Enemies to Lovers leef je mee met de vijandigheid van de karakters. De spanning die wordt opgebouwd van het ene uiterste, ‘haat’, naar het andere uiterste, liefde, geeft ontzettend veel voldoening.

#4. Entertainment

Het is gewoon immens vermakelijk. Vaak komt deze trope met gevat dialoog, heerlijk ongemakkelijke situaties en intense slow burn romance momenten die ons op het puntje van onze stoel laten zitten.

Hoewel we ergens altijd wel weten wat hun relatiestatus is aan het einde van het verhaal, vragen we ons het volgende wel af: hóe wordt alles opgelost en komen ze bij elkaar?

Er is dan ook niks leukers dan een happily ever after 

 

Wat is jouw favoriete Enemies to Lovers-koppel? Deel het met ons in de comments!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.