De naakte waarheid van de menstruatiecyclus

hormoon orgasmes

Dat hormonen invloed op ons hebben weten we inmiddels wel. Denk maar eens aan zwangere mensen of mensen in de overgang. Maar zou je er raar van op kijken als je verteld wordt dat diezelfde hormonen menstrueerders op dagelijkse basis beïnvloeden? En dat ze ook je seksuele ervaringen kunnen beïnvloeden. Shayna van emVROUWerment kan je hier alles over vertellen.

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus is op te delen in vier verschillende fasen, die vergeleken kunnen worden met de seizoenen zoals we deze kennen in de natuur:

 • Winter: menstruatie fase
  Het begin van een nieuwe cyclus. De periode waarin je menstruatiebloed verliest.
 • Lente: folliculaire fase
  Vanaf het moment dat je stopt met menstrueren tot aan de ovulatie.
 • Zomer: ovulatie fase
  De periode waarin de eisprong plaatst vind, ook wel de ovulatie genoemd.
 • Herfst: luteale fase
  De periode na de ovulatie tot aan de volgende menstruatie.

In elk innerlijk seizoen kan je je als menstrueerder anders voelen en gedragen. Dit heeft alles te maken met de hormoonveranderingen in elke fase.

Hormoonfluctuaties

Per innerlijk seizoen is er een ander hormoon dominant aanwezig. Tijdens de inner winter, oftewel de menstruatie, zijn de hormoonlevels op haar laagst. Tijdens de inner lente begint het hormoon oestrogeen langzaam toe te nemen. En tijdens de inner zomer, oftewel de ovulatie, piekt vervolgens dat hormoon oestrogeen en het hormoon testosteron.

En juist die twee hormonen zorgen ervoor dat je je zelfverzekerd, mooi en sexy voelt. Net zoals tijdens de zomer in de natuur, kan je zin hebben om naar buiten te gaan. Je wilt op avontuur. Het is tijd voor actie. Je hebt zin in sociaal contact en… seks!

Seks

De toename van oestrogeen en testosteron zorgen ervoor dat je tijdens de inner zomer meer zin in seks kan hebben. Gekeken naar de biologie van het menstruerende lichaam, is dit de meest vruchtbare periode. Evolutionair gezien zal je lichaam en haar hormonen er dus alles aan doen om voortplanting mogelijk te maken. Inclusief een toegenomen zin in seks.

Maar het hormoon oestrogeen zorgt er ook voor dat je aantrekkelijk bent voor mogelijke voortplantingspartners. Je lichaam houdt meer vocht vast waardoor rimpels afnemen, borsten voller zijn en iets worden gelift. Maar ook je geur veranderd om mogelijk partners aan te trekken. Via je zweet, adem en vaginale afscheiding komen er zogeheten feromonen vrij die voor geschikte voortplantingspartners (onbewust) lekker ruiken.

Oestrogeen vs. Progesteron

In de inner herfst, de fase na de ovulatie, neemt het hormoon progesteron het als het ware over van het hormoon oestrogeen. Hoe meer we richting onze menstruatie gaan, hoe meer dit ervoor zorgt dat we meer behoefte hebben aan rust, warmte en liefdevolle knuffels. We gaan van de actiegerichte inner zomer naar een fase waarin de focus meer ligt op onszelf en reflectie.

Door je wat meer bewust te zijn van je cyclus en de veranderde hormonen kan je jezelf beter leren begrijpen. Je kan uiteindelijk ook rekening gaan houden met de verschillende fases om zo je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar ook voor een partner kan het fijn zijn om te begrijpen waarom jij je soms anders kan voelen in bepaalde fases van je cyclus. Praat hier dus vooral over.

Benieuwd hoe de menstruatiecyclus het ervaren van een orgasme beïnvloedt? Hierover meer in de blog van emVROUWerment volgende maand!


Meer van emVROUWerment

Shayna is toegepast psychologe Bsc en heeft zich al jaren gespecialiseerd in het vrouwen-welzijn. Met haar platform emVROUWerment streeft ze ernaar om het taboe te doorbreken rondom vrouwenlichaam. Regelmatig deelt ze haar kennis op club le duc, waarbij geen enkel onderwerp te privé of schaamtevol is.

Respond or ask a question

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.