De Mommy Monoloog: Je nieuwe lijf na zwangerschap accepteren en omarmen

lichaam na zwanger

Deze maand in de Mommy Monoloog bespreken we een veelbesproken onderwerp voor nieuwe moeders: je lijf na de bevalling.

De Mommy Monoloog

In de Mommy Monoloog op CLD magazine nemen wij je elke maand mee in een thema waar nieuwe moeders mee te maken krijgen. Van kolven tot de knotsgekke moedermaffia en van identiteitscrisis tot inhammen door postpartum haaruitval. (Yep, dat is echt een ding.)

Met de Mommy Monoloog willen we jou als nieuwe moeder herkenning bieden, inspireren, tips geven en laten zien dat je trots op jezelf mag zijn! 

Acceptatie is belangrijker dan een strak lichaam

Na de bevalling kan het een uitdaging zijn om je nieuwe lichaam te accepteren. Veel moeders ervaren druk om snel na de zwangerschap weer terug te keren naar hun ‘oude’ lichaam. Maar weet je wat veel belangrijker is dan terugkeren naar je lichaam van voor de zwangerschap? Zelfacceptatie.

Je lijf heeft de afgelopen 9 maanden iets waanzinnigs gedaan. Elke dag was het bezig om jouw kindje te laten groeien. Geef je lijf de tijd. En misschien keer je wel nooit terug naar je oude lichaam, ook dat is oké. Misschien is het zelfs wel beter! En wij leggen je in dit artikel uit waarom. Ook delen we tips waardoor het hopelijk iets makkelijker wordt om jouw lichaam na de zwangerschap te leren accepteren.

“Geef jezelf en lichaam de tijd.”

Snap Back & Social media

Op sociale media zie je veel influencers en bekende mensen die een paar weken na hun zwangerschap alweer back in shape lijken. Deze beelden kunnen misleidend zijn. Op social media kan je natuurlijk alles zo mooi laten lijken als je zelf wil. De juiste houding en licht en misschien wat Photoshop kunnen een heel ander beeld geven dan de werkelijkheid. Vergeet dus niet dat wat jij ziet op sociale media, niet de werkelijkheid hoeft te zijn.

Maar er zijn natuurlijk ook vrouwen die wel echt na de bevalling erg snel hun oude lijf terug hebben. Dit heeft allemaal te maken met je genen, je metabolisme en of je borstvoeding geeft. Deze drie dingen kunnen ervoor zorgen dat je snel afvalt na de bevalling. En er binnen een paar weken niks meer te zien is van dat minimensje dat in je groeide.

Heb jij meer tijd nodig om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken? Vergelijk je dan niet met groep vrouwen die we hierboven omschrijven. Elke zwangerschap is anders, elke vrouw is anders en de manier waarop jouw lichaam wel of niet terugkeert naar de ‘oude staat’ is ook voor elke vrouw anders.

“Vergelijk je niet met anderen.”

Nieuwe vormen, kleuren en maten

Maar het zijn niet alleen kilo’s waardoor je lichaam verandert. Ook je heupen kunnen breder worden, je borsten worden groter en kunnen daardoor meer gaan hangen. Je tepels kunnen (tijdelijk) groter en donkerder worden. Je huid kan striae krijgen, de linea negra (een donkere streep over je buik) kan nog een tijdje blijven, etc. Kortom, het is een hele lijst met veranderingen aan jouw lichaam. En dat allemaal in een hele korte periode.  Zo’n grote verandering heeft natuurlijk impact op hoe jij naar jezelf kijkt.

Het kan ook zo zijn dat je juist beter naar jezelf bent gaan kijken tijdens de zwangerschap en dat je juist verdrietig bent omdat je zwangere lijf nu weg is. Misschien vond je je nieuwe curves wel prachtig of was jij een van de gelukkigen met die prachtige pregnancy glow.

Hoe je het ook went of keert, verandering is altijd spannend. En je aanpassen aan het nieuwe normaal kost altijd tijd en energie.

Oud of nieuw

Wij helpen je! Niet om terug te gaan naar je oude lichaam, maar juist om samen te bouwen aan je nieuwe lijf! Met deze 5 tips hopen we dat het makkelijker wordt om je lichaam na de zwangerschap te accepteren,

 

  1. Geef jezelf tijd: Verwacht niet dat je lichaam onmiddellijk terugkeert naar hoe het was vóór de zwangerschap. De veranderingen die je hebt doorgemaakt zijn natuurlijk en het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen en aan te passen aan je nieuwe lichaam.
  2. Focus op wat je lichaam heeft bereikt: Sta stil bij de kracht en het wonder dat je lichaam heeft voortgebracht. Elke verandering, hoe klein ook, herinnert je aan het prachtige proces van het dragen en baren van een kind. Daar mag je ontzettend trots op zijn.
  3. Wees lief voor jezelf: Spreek positief tegen jezelf en vermijd negatieve zelfkritiek. Behandel jezelf met dezelfde liefde en zorgzaamheid als waarmee je je pasgeboren baby behandelt. Probeer dit eens, en zie wat voor verschil het zal maken!
  4. Omarm je nieuwe vormen en maten: Laat los wat was en omarm wat is. Je lichaam is misschien veranderd, maar verandering is niet altijd erg. Sterker nog, zie het als een mooie reden om een compleet nieuwe garderobe te shoppen! Je lijf moet niet in je kleren passen, nee, je kleren moeten om jouw lijf passen! Passen je kleren niet? Dan is dat niet een probleem van jouw lichaam, maar dan ligt het aan de kleding. Wij zeggen: tijd om te shoppen!
  5. Zoek steun: Praat met andere moeders of professionals die begrijpen wat je doormaakt. Het delen van jouw ervaringen en gevoelens kan helpen bij het opbouwen van meer zelfliefde en zelfacceptatie.

Lieve mama’s. We hopen dat je beseft hoe geweldig je bent en hoe trots je op jezelf mag zijn. En weet dat je nooit alleen bent. Je bent nooit de enige die zich een bepaalde manier voelt. Dus praat over je gevoelens, zoek herkenning en wees open en eerlijk.

Heb jij tips voor andere moeders? Deel ze vooral in de reacties!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.