Bh maat berekenen? Zo doe je dat!

bh maat

Wist je dat 80% van de vrouwen niet weet wat hun juiste bh maat is? Daarbij komt dat deze maat niet je hele leven hetzelfde blijft. Je kunt natuurlijk naar de winkel om jouw maat te laten opmeten, maar dit kun je ook heel gemakkelijk thuis doen. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw sexy size ontdekt!


Waarom is de juiste bh maat zo belangrijk?

Het dragen van de verkeerde maat kan ervoor zorgen dat je pijn krijgt in je borsten en/of je nek, rugklachten oploopt, of minder elastische borsten krijgt. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen met een vollere cup, ook kleine cups hebben voldoende steun nodig. Je kunt jezelf dus heel wat problemen besparen als je de tijd neemt om jouw juiste bh maat te berekenen!

Jouw maat verandert constant

Je borsten veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Het is daarom raadzaam om tussen de zes en twaalf maanden opnieuw je bh maat te berekenen. Dat klinkt misschien gek, maar daar zijn goede redenen voor!

Je borsten veranderen namelijk door stress, gewichtsschommelingen en hormonen. Daarnaast rekt je bh ook naarmate je deze draagt en wast. Op een gegeven moment biedt je bh niet meer de steun die je nodig hebt, dus is het handig om je borsten opnieuw op te meten.


Bekijk ook: ‘Een lingerie setje voor elke gelegenheid!‘


Hoe meet je je bh maat?

Liever niet naar de winkel? Dan kun je zelf je borsten opmeten. Alles wat je nodig hebt is een soepel meetlint, eventueel een spiegel en onderstaande maattabel. Houd er rekening mee dat je het dichtstbij de juiste bh maat komt, als je geen bovenkleding draagt terwijl je je borsten opmeet. Het is ook altijd slim om gewoon even te passen! Zit iets te los of te strak, dan kun je altijd nog een maatje omhoog of omlaag.

Stap 1: Meet je borstonderwijdte

Pak het meetlint en meet je borstonderwijdte in centimeters op. Dit zit vlak onder je borsten, waar de band van de beha normaal gesproken langsloopt. Je kunt een spiegel gebruiken of iemand vragen om je te helpen bij het positioneren van het meetlint.

Stap 2: Meet je borstbovenwijdte

Gebruik opnieuw het meetlint en meet je borstbovenwijdte in centimeters op. Dit is het volste gedeelte van je borsten en ligt meestal rond de tepels. Houd het meetlint niet te los, niet te strak, en zorg ervoor dat je zo horizontaal mogelijk meet.

bh maat meten

Opgemeten? Bepaal jouw bh maat!

Je hebt nu twee afmetingen. Met behulp van onderstaande tabel kun je uitzoeken wat jouw juiste bh maat is.

Zoek eerst jouw omvangsmaat op aan de hand van je eerste meting, in de bovenste tabel. Kies dan de dichtstbijzijnde maat. Met behulp van deze maat kun je in de tweede tabel je tweede meting opzoeken, en opnieuw de dichtstbijzijnde maat kiezen.

De maattabel biedt een richtlijn. Als je een beha past, kun je altijd nog een andere maat proberen om te kijken of het beter zit. Is jouw uitgerekende maat bijvoorbeeld 75D, dan kun je de grotere maat 70E of de kleinere maat 80C proberen.

bh maat tabel

Hoe weet je of jouw bh echt past?

Het kan zijn dat, ondanks dat je je maat goed berekend hebt, deze nog niet perfect zit. Een aantal tips!

  • Is de omvang te strak, maar zit de cup wel goed? Kies dan voor een cijfer hoger en een cupmaat kleiner. Een 75C wordt een 80B.
  • Is de omvang te los, maar zit de cup wel goed? Kies dan voor een cijfer lager en een cupmaat groter. Een 75C wordt een 70D.
  • Zit de omvang goed, maar is de cup te klein? Kies dan voor een grotere cupmaat. De omvang blijft hetzelfde. Een 75C wordt een 75D.
  • Zit de omvang goed, maar is de cup te groot? Kies dan een cupmaat kleiner. De omvang blijft hetzelfde. Een 75C wordt een 75B.

Hoe weet je of de omvang goed is?

Zorg ervoor dat de bh band evenwijdig loopt aan de cups. Je sluit je bh bij de buitenste haakjes, waarbij je nog twee vingers tussen de band en je rug kwijt kan. Naarmate de beha gedragen en gewassen wordt, kan die oprekken. Dan kun je steeds een haakje verder pakken.

Je wilt niet dat de band snijdt of te los zit. Zit de band te los, dan valt een groot deel van de ondersteuning weg. Dit merk je over het algemeen als je schouderbandjes beginnen te snijden.

Hoe weet je of de cups goed zitten?

Je borsten zouden niet boven of aan de zijkanten moeten uitsteken. Is dit wel het geval? Dan kun je het beste een grotere cupmaat nemen. Je weet dat het klopt wanneer je borsten volledig in de cups passen en deze opvullen. Vullen ze niet de cups, dan kun je best een cupmaat kleiner gaan. Het middenstuk tussen je borsten komt plat tegen je lichaam aan te liggen.

En, hoe zit het? Je bent natuurlijk altijd welkom in de winkel om je borsten op te laten meten, als je je daar fijn bij voelt. Weet je eenmaal wat perfect bij jouw borsten past, dan heb je jouw sexy size ontdekt!


Bekijk ook: ‘How to style: combineer lingerie met je everyday outfit!’

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.