Aseksueel

aseksueel

Wist je dat 1% van de mensen op de wereld aseksueel is? Voor veel mensen is aseksualiteit een onbekend terrein en daarom willen wij het graag bespreekbaar maken. In dit blog vertellen we je graag wat meer over aseksualiteit en aseksueel zijn. We bespreken de verschillende vormen van aseksueel zijn en leggen uit wat aseksualiteit juist wel en ook zeker niet is.

Wat is aseksueel?

Veel mensen vragen zich af wat de betekenis van aseksueel precies is. Aseksualiteit is een seksuele geaardheid, net als heteroseksualiteit of homoseksualiteit. Je bent aseksueel als je geen interesse hebt in seks met andere personen. Je zult bijvoorbeeld niet opgewonden raken als iemand anders jou probeert te verleiden met sexy lingerie, een erotische massage of een spannende vibrator. Of je aseksueel bent heeft niets te maken met je geslacht; het kan voorkomen bij mannen, vrouwen en andere geslachten. Aseksualiteit is aangeboren en veel aseksuelen beschouwen het dan ook als een onderdeel van hun identiteit.

Welke vormen van aseksueel zijn zijn er?

Het ontbreken van seksuele spanning kan op allerlei manieren voorkomen. Het is een gevoel en vaak niet zo zwart-wit dat je er gemakkelijk een label op kunt plakken. Om het wat beter begrijpelijk te maken, wordt er door de Werkgroep Aseksualiteit onderscheid gemaakt tussen vijf types van aseksualiteit:

Aseksualiteit Type A

Iemand heeft wel een bepaald libido, alleen niet ten opzichte van seks met anderen. Misschien vind je het wel fijn om zelf te masturberen? Seks met iemand anders is echter een no go.

Aseksualiteit Type B

Iemand voelt zich wel romantisch aangetrokken tot anderen, maar ervaart totaal geen seksuele spanning. Je staat wel open voor liefdevolle relaties zonder seks. Vaak wordt er in deze relaties wel genoten van andere vormen van intimiteit, zoals knuffelen.

Aseksualiteit Type C

Iemand heeft een bepaalde seksdrive en kan liefde voor iemand anders voelen, maar deze twee gaan niet samen. Je vindt het wellicht wel fijn om te masturberen, maar aan seks samen heb je geen behoefte. Er is een duidelijke scheiding tussen liefde en seks.

Aseksualiteit Type D

Iemand heeft geen behoefte aan seks en voelt ook geen romantische klik met anderen. Geen liefdesrelaties of seksuele spanningen, maar wel goede vriendschappen.

Aseksualiteit Type E

Iemand kan wel seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar alleen als deze esthetisch is.

Wat is aseksueel zijn niet?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen soms geen seks willen of hebben. Deze kunnen nog wel eens verward worden met aseksualiteit. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen uit.

Aseksueel of laag libido

Aseksueel zijn is zeker niet hetzelfde als een laag libido hebben! Wanneer je een laag libido hebt, zul je helemaal geen seksueel verlangen voelen, terwijl sommige aseksuelen nog wel behoefte hebben aan soloseks. Bovendien kan een laag libido een tijdelijke oorzaak hebben, zoals stress of slaaptekort. Aseksualiteit is een seksuele voorkeur en dus niet tijdelijk. 

Lees ook: Minder zin in seks bij vrouwen

Aseksueel of seksuele problemen

Aseksualiteit is ook niet te vergelijken met medische seksuele problemen, zoals impotentie of vaginisme. Deze problemen worden vaak als negatief ervaren en zijn in de meeste gevallen te behandelen. Aseksualiteit is niet te behandelen omdat het een geaardheid is. Ook ervaren aseksuelen dit vaak niet als een probleem.

Aseksueel of platonische liefde

In een platonische relatie is er geen sprake van seks of seksuele handelingen. Hier wordt door beide partners in een relatie gekozen. Aseksualiteit is geen keuze maar een geaardheid. Natuurlijk kunnen aseksuelen die romantische gevoelens ervaren wel kiezen om een platonische relatie aan te gaan.

Aseksueel of celibaat

Net als platonische liefde heeft ook celibaat alles te maken met een keuze die iemand maakt. In de meeste gevallen wordt er bij celibaat vanuit geloofsovertuiging gekozen om geen seks te hebben. Dit zegt verder niets over de seksuele voorkeur van iemand.

Aseksueel of maagd

Als je aseksueel bent, hoeft dit niet te betekenen dat je maagd bent. De een zal misschien eerst experimenteren met seks met anderen om zijn geaardheid te ontdekken, terwijl het voor de ander misschien al sneller duidelijk is dat hij aseksueel is. Dit is natuurlijk erg persoonlijk.

Hopelijk geeft dit blog jou wat meer duidelijkheid over de betekenis van aseksueel zijn, in welke vormen aseksualiteit kan voorkomen en wat aseksualiteit ook niet is.

Respond or ask a question

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.