Zo ga je om met je partners onzekerheid
Wij zijn Anne en Leila, de Seksuologen met Twee. Iedereen is weleens onzeker. Zelfs de meest zelfverzekerde mensen hebben onzekere momenten. Als je (seks)partner last heeft van onzekerheid, kan dat flink lastig zijn. In veel gevallen zorgt dit voor blokkades rondom intimiteit en seksualiteit. Je kunt wel honderd keer zeggen dat je hem of haar mooi vindt of leuk vindt, maar dat lijkt soms niks te veranderen. Ook je eigen onzekerheden kunnen in de weg zitten. Van ons wat tips om hiermee om te gaan!
Hoe praat je over onzekerheid?
Sorry dat we het weer zeggen, maar communicatie is echt heel belangrijk, in welke relatievorm dan ook (dus ook met je scharrel!). Vaak zien we dat er tussen koppels wel gepraat wordt, maar dat ze in een bepaald patroon terechtkomen. Telkens maar weer hetzelfde gesprek en telkens maar weer dezelfde uitkomst. Zo blijf je als koppel eigenlijk hangen in de communicatie.
Dit geldt ook voor gesprekken rondom onzekerheid. Ook hier zijn steeds terugkomende patronen, die je maar niet lijkt te kunnen doorbreken. Maak echt tijd voor het gesprek, ga ervoor zitten en probeer de diepgang in te gaan. Stel vragen die je niet eerder hebt gesteld en bespreek waar de onzekerheden vandaan komen. Hoe worden ze door je partner ervaren? Wat doen de onzekerheden van je partner met jou? Welke onzekerheden herken je? Deel ook je eigen onzekerheden.
Daar is die spiegel weer
Als je ons artikel over lichaamsacceptatie hebt gelezen, dan heb je hem al voorbij zien komen: de spiegeloefening. Je kunt deze oefening samen of alleen doen. Doe je hem samen, dan doe je de oefening alsnog individueel, in je gedachten. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Probeer dagelijks in je ondergoed of naakt voor de spiegel te gaan staan. Scan van boven naar beneden met je ogen en kies drie plekjes uit waar je positief over kunt zijn. Koppel aan ieder plekje een lief, fijn en positief woord. Bijvoorbeeld rond, zacht, fijn, lief of snoezig. Scan jezelf nog eens en herhaal bij het uitgekozen plekje het gekoppelde woord. Zoals je misschien al hebt gelezen heeft dit effect op je brein. Onbewust koppelt je brein de lieve woorden die je zegt aan je lichaam, waardoor je dit op den duur ook steeds meer zo gaat voelen en ervaren.
Bespreek wat veilig voelt
Door onzekerheid kun je je heel onprettig voelen bij seks en intimiteit. Vaak geeft een onzekere partner aan dat het licht uit moet, de dekens over jullie heen moeten en/of dat orale seks een no-go is. Dit voelt kwetsbaar en onzeker.
Bespreek samen met je partner wat die lastig vindt en hoe jullie hier rekening mee kunnen houden. Geeft je partner bijvoorbeeld aan dat zij zich onzeker voelt over haar borsten en daarom het licht uit wilt, dan zou je kunnen afspreken om standjes te doen waar zij zich prettiger bij voelt. Probeer een compromis te sluiten om het licht wat te dimmen of te starten met enkel een kaars aan.
Complimenten geven en ontvangen
Complimenten ontvangen is een kunst. Misschien herken je dit wel: “Wat zit je haar goed” – “Nou, ik heb het gewoon in een staart gedaan, hoor!” Of “Wat een leuke broek heb je aan!” – “Hij is eigenlijk best oud.” Het ontvangen van een compliment is knap lastig. We zijn al snel geneigd om een compliment weg te wuiven. Wat we ook vaak doen is direct een compliment teruggeven: “Ah, maar jouw ogen zijn ook heel mooi!”
Als je partner onzeker is, dan zal je dit ook wel herkennen. Je kunt het patroon van wegwuiven en terugkaatsen doorbreken door het te benoemen en te bespreken. ‘’Lieverd, je kaatst het compliment weer terug. Ontvang hem!’’ Daarnaast kun je erop letten dat je complimenten geeft die niet cliché lijken of teveel in de herhaling vallen. Natuurlijk kun je je partners uiterlijk complimenteren, maar geef er een persoonlijke draai aan, bijvoorbeeld door te zeggen dat zijn ogen net zo stralen als zijn persoonlijkheid.
Bekijk ook: ‘De 5 fasen van opwinding uitgelegd’
Een doorlopend proces
Het lastige aan onzekerheid is dat het niet van de ene op de andere dag verdwijnt. Soms duurt het een lange tijd voordat onzekerheid overwonnen is. En dan nog kan de onrust van onzekerheid jou of je partner ineens overvallen. Dit is niet erg, slecht of zwak, maar heel normaal! Je bent een mens en mensen zijn onzeker. Het ene moment ben je onzeker en het andere moment ben je on top of the world. Wees dus lief voor jezelf en voor je partner, niet te streng.
Stapje voor stapje…
Jullie weten van elkaar wat onzekerheid brengt en hebben besproken wat veilig voelt. Ondertussen zijn jullie bezig met de spiegeloefening en volop in gesprek over jullie kwetsbaarheden. Doe dit stapje voor stapje en neem er de tijd voor. Weet je niet zeker of het licht gedimd mag worden, dan kan je er ook voor kiezen om als tussenstap wel deels jullie ondergoed of nachtkleding aan te houden. Of als jullie bespreken bepaalde standjes te doen, om dan juist nog even het licht uit te houden.
Check zo nu en dan bij elkaar of jullie je er prettig bij voelen om een volgende stap te nemen. Dit betekent niet dat je geen stapje terug kan doen! Merk je bij jezelf of je partner dat die zich minder prettig voelt bij een volgende stap, benoem dit dan en neem een stap terug. Het is belangrijk om niet te snel te gaan en het rustig aan op te bouwen. Bij elke stap moeten jullie je prettig, veilig en vertrouwd voelen.
Liefs,
Anne en Leila
Respond or ask a question
0 comments