Echt praten over seks zonder zorgen
Hoe voer je een gesprek met je partner over zoiets intiems als seks? Ik voelde me kwetsbaar als ik aan mijn verlangens, fantasieën of angsten dacht en durfde er niet over te praten. Ik was bang voor haar reactie, dus maakte ik mezelf wijs dat het niet belangrijk was en zei maar niks.
Zwijgen en malen
Als het onderwerp seks dan toch eens ter sprake kwam, duurde het meestal maar kort. We vonden het allebei eng, dus het minste of geringste was genoeg om het gauw over iets anders te hebben. Als ik ergens naar verlangde of er zat me iets dwars dan hield ik mijn mond. Ik zweeg en ging erover malen. Ik werd verongelijkt en boos zonder dat ik zei waarom. Ik kon heel goed zwijgen. Malen kon ik ook heel goed: “zij begreep er niks van”, “ze had nooit zin”, “ze snapte niet dat ik op die ene kinderloze avond deze week wilde vrijen en was zo stom geweest haar ouders uit te nodigen”, enzovoort. En maar zwijgen omdat ik bang was voor afwijzing, weerwoord of om uitgelachen te worden.
De bom barst altijd
Mijn frustratie liep inmiddels zo hoog op, dat ik vooral bang was voor mijzelf. Bang voor mijn emoties, verdriet, woede, angst. Dat zwijgen en malen kon ik lang volhouden maar uiteindelijk barstte altijd de bom. Voordat alle brokstukken waren opgeruimd, waren we heel wat gepraat en geruzie verder. En tot overmaat van ramp was mijn oorspronkelijke verlangen of angst helemaal onder het puin verdwenen.
Also read: Kinks en fantasieën bespreekbaar maken met je partner
Hoe praat je over seks?
Gelukkig leerde ik dat het ook anders kan. Met een gesprekstechniek die ‘inquiry’ heet. Het is eigenlijk geen ‘gesprekstechniek’, want bij inquiry gaat het erom dat je níét in gesprek gaat. Het is zelfonderzoek naar je eigen gevoelens, gedachten en sensaties in je lijf. Je spreekt hardop uit wat je tegenkomt. Je partner luistert zonder te reageren. Na 15 minuten draai je de rollen om. Het is een super effectieve manier om moeilijke, kwetsbare gevoelens en gedachten te delen. Het wederzijds begrip groeit zónder in gesprek te raken. Lukt het jou om echt te praten over seks; je angst, je verlangen, je frustratie?
Over Het Seksgesprek
Deze column is geschreven door Æbele Kluwer van Het Seksgesprek. Æbele is ruim 10 jaar geleden begonnen met een persoonlijk onderzoek naar mannelijkheid en seksualiteit. Eerst voor hemzelf en later is hij zich gaan interesseren voor de samenhang tussen mannelijkheid, seksualiteit en (persoonlijk) leiderschap. Deze ervaring gebruikt hij nu om andere mannen te helpen bij onderzoeken van hun eigen seksualiteit.
Heeft dit artikel je geholpen? Laat een reactie achter!
Respond or ask a question