10 JACHTGEBODEN GIJ ZULT…

  • de juiste jachtplek zoeken (kroeg, festival, park, straat, internet)
  • rekening houden met het jachtgebied (in de een bioscoop kom je niet ver)
  • uw best doen er jachtwaardig uit te zien (dress for success!)
  • niet schieten op beschermd wild (check altijd of de prooi bezet is)
  • alleen schieten bij trefzekerheid (de insteek is: shoot to kill)
  • uw prooi niet in het veld laten liggen (maak je werk af: met een afspraakje of een ander aanbod)
  • uw prooi niet onnodig laten lijden (blijf altijd hoffelijk, ook al zie je er vanaf)
  • collegiaal blijven tegenover andere jagers (vechten om een prooi is uit den boze)
  • ervoor zorgen dat uw jachthut in orde is (ruim op en verschoon je bed)
  • goed voor uw jachttrofee zorgen (laat weten dat je het leuk hebt gehad)

“Het jachtseizoen is weer geopend,” zei notoire rokkenjager Robbie Williams een paar jaar geleden toen hij weer single was. Z’n plannen waren meteen duidelijk: stevig op de versiertoer gaan, en ongegeneerd en grenzeloos flirten. Gelijk had-ie, want wat is er nu leuker dan begeren of gebeerd worden? Nu heeft iemand als Robbie Williams makkelijk praten: de man wiens avonden waren gevuld met zingen voor duizenden uitzinnige vrouwen. Maar ook voor ons gewone stervelingen geldt: jagen en flirten is fijn. Los van de spanning van het spel is het geheel ongevaarlijke exercitie waarbij je kunt uitzoeken of de prooi in kwestie zich seksueel tot je aangetrokken voelt. Sterker nog: misschien is het wel de meest directe manier om zonder woorden te zeggen: ik wil jou, wil jij mij?

Shoot to smell

Hoewel je zou denken dat flirten te maken heeft met getuite lippen, neergeslagen ogen, pronte borsten of dito spierballen, en een niet onervaren openingszin, is het in de eerste plaats een chemische kwestie. Een samenspel van hormonen en neurotransmitters, met een hoofdrol voor de neus. De neus registreert namelijk feromonen: hormonen die we uitscheiden via de zweetklieren, en die min of meer een seksueel lokmiddel zijn. Gek genoeg zijn feromonen geurloos, maar ze worden door een speciaal orgaan in de neus opgevangen. In het kort komt het erop neer dat als je veel feromonen ‘ruikt’ je eerder geneigd bent iemand te versieren. Dat je daarna werkelijk tot actie overgaat, komt doordat er in de hersenen een chemisch proces in gang wordt gezet. In het limbisch systeem om precies te zijn, het deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor onder meer seksuele opwinding en voorplantingsgedrag. Vind je iemand leuk, dan zorgt dit systeem voor de aanmaak van fenylethylamine en dopamine, twee stoffen die je een natural high bezorgen.

In het vizier

Na dat eerste chemische geweld is het woord aan je lijf- letterlijk. Lichaamstaal is namelijk ook een erg belangrijk component bij het versieren. En het eerste initiatief op dat vlak wordt meestal genomen door… vrouwen! Vrouwen flirten vaak puur op intuïtie en kunnen het daardoor niet alleen beter dan mannen, maar zullen ook de eerste move – oogcontact, een subtiel glimlachje- maken. Weliswaar stappen mannen meestal op vrouwen af, maar dat doen ze pas nadat ze die eerste flirtsignalen van een vrouw hebben ontvangen. Twijfel je nog of er met je geflirt wordt? Tijdens het flirten zetten mannen hun voeten stevig op de grond en trekken hun schouders naar achteren. Vrouwen stellen zich daarentegen meestal kwetsbaar op: hoofd gebogen, en afwisselend kijkend naar de man in kwestie en de grond. Al zijn de rollen som ook vollédig omgekeerd, om het overzichtelijk te houden…

Spiegeltje, spiegeltje

Na een stotterende openingszin, een klamme hand en het naarstig zoeken naar een gespreksonderwerp is het wel fijn om te weten dat jou geflirt ook een beetje in goede aarde valt. Hoe weet je nu of je goed bezig bent? Een avond investeren in een potentiële partner zonder resultaat is ook zo wat. Wil je weten of je op de goede weg bent, kijk dan hoe de persoon tegenover je doet. Heb je het idee dat je wordt gespiegeld, dan is de kans groot dat je investeringen verzilverd zullen worden. Spiegelen is namelijk een onbewust sociaal smeermiddel dat onder meer bij flirten wordt gebruikt. Het is bovendien een vorm van lichaamstaal die je bewust kunt uitvoeren zonder dat het opdringerig wordt of overdreven lijkt. Vindt iemand je leuk, dan zal hij of zij je gedrag – hardop lachen, voorzichtig aanraken, zacht praten-nadoen.

Geboren jager?

Door dejaren heen is er nogal wat veranderd op het gebied van jagen en versieren. Waar vroeger nog een zakdoekje uit de handen van een vrouw viel, er chaperonnes waren en toestemming moest worden gevraagd voor alleen al een gesprek, stappen we nu sneller en zelfbewuster op een ander af. Het spel van verleiden is directer dan ooit. Maar: niet iedereen is een geboren flirt. De meeste mensen jagen met het zweet  in hun handen, klotsende oksels en knikkende knieën. Anderen zeggen louter de juiste dingen op het verkeerde moment of andersom, en weer anderen vergeten hun decorum, of zitten in een verkeerd jachtgebied.

Flirtiquette

Hoe vrijblijvend flirten ook mag zijn, er zijn natuurlijk wel een aantal ongeschreven regels. Flirten doe je bij de bar, op straat, in de auto… Kortom, op alle plekken waar het niet overduidelijk is dat twee mensen tête-à-tête zitten. In een restaurant, een tafeltje in de kroeg of de bioscoop is de kans groot dat je objet d”amour niet alleen is. Het is sowieso verstandig om te kijken op je prooi alleen is. Om te voorkomen dat et nog een ander ten tonele verschijnt.
Eenmaal in gesprek? Neem dan vooral een open houding aan en luister niet alleen naar je eigen geweldige verhalen, maar ook naar die van diegene tegenover je. De meest gebroken flittiquette-regel: jagen na veel borrels. Mislukt altijd, leidt slechts tot gênante vertonningen en eindigt steevast zonder prooi ( eentje waar je de volgende ochtend óók nog blij mee bent, bedoelen we dan).
Verder vanzelfsprekend maar cruciaal: zorg voor roosvrije schouders en haren, frisse oksels en adem, vlekkeloze kleren, verzorgde handen – na ogen en mond het meest opvallende deel van je lichaam- up-to-date make-up, en geen hard to get houding – je wilt immers verleid worden.
Alles check? Laat dan de jacht maar beginnen!

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.